måndag 28 april 2014

Tre i ett: citronkladdkaka, chokladmousse och virkade korgar

Jag har en massa oskrivna blogginlägg i mitt huvud så här kommer nu tre i ett istället för tre i rad. Jag vet inte om det är allergin som slagit ut mig helt eller om det är de fyra fenomenala ungdomsromanerna jag plöjt igenom den senaste vekcan som fått mig att aldrig komma från tanke till handling då det gäller blogginläggen.

Hur som helst körde vi in till Åbo i lördags. Då passade vi på att svänga in via Jätti-Rätti så att jag kunde köpa remosr att virka korgar av nu då jag lärt mig det. Att virka korgar är mycket beroendeframkallande vill jag lova. Än så länge har jag kanske inte åstadkommit den perfekta korgen men det går fort och är avslappnande.


Fina färger fanns det att välja mellan

Jag undrar om det blir en korg per kväll nu?

På söndag hade vi gäster. Och nu bara måste jag tipsa om chokladmoussen jag gjorde till efterrätt. Vi var alla överens om att den smakade precis som Fazerina. Superenkel att göra och supergod! Receptet finns här.



Och till sist kommer jag till citronkladdkakan som vi åt till kaffet. Den är ljuvlig, åtminstone om man fått dille på citroner vilket jag tycks ha fått. Det är andra gången jag gjorde den inom ett par veckor och det är ganska sällan jag bakar samma sak flera gånger så det säger nåt om hur bra den är. Men jag tror inte att jag länkade till receptet sist jag gjorde den eller hur? Receptet finns i alla fall här.







måndag 21 april 2014

Trädgård och sånt

Memman är uppäten och det är dags att återgå till vardagen. Vi har varit ute från morgon till kväll denna helg och det känns i kropp och knopp. Jag har satt potatis och rödlök och sått spenat, rädisa och sallad i odlingslådorna. I växthuset har spenaten och rädisorna som jag sådde för ett par veckor sedan tittat fram. Min plan är alltså att vi ska hinna äta upp dem innan jag sätter dit tomaterna.. En hel del spröda stammar har börjat titta fram ur myllan, bl.a. pionerna och rabarbern. Klematisen, nävorna och dagliljan visar också livstecken. Dessutom blommar krokusarna som vackrast.




söndag 20 april 2014

Bordet

Vi hade ju två uppsättningar pirttibord med bänkar att slipa och måla. Den första uppsättningen blev jag klar med för ganska länge sedan och bordet står nu på terrassen men bänkarna behöver jag inne för mina odlingar. Den andra uppsättningen har jag slipat på i hur många timmar som helst nu men jag tycker nog att min pappa målat det lite onödigt omsorgsfullt för det är riktigt besvärligt att få bort färgen då där är ett så tjockt lager. Just nu tror jag att jag aldrig någonsin kommer att bli klar.

Jag har målat med Tikkurilas Unica Akva. Den vita nyansen har färgkod 619X och den gråa 568X.



lördag 19 april 2014

fredag 18 april 2014

Dags att omskola

Påsken har börjat med vattkoppor, lunch hos mamma och pappa och en del fixande på utsidan. 14 tomatplantor och 50 petunior fick flytta till större krukor. Petuniorna får finna sig i att stå ganska trångt, två per mjölkburk, eftersom jag helt enkelt inte har plats för något annat arrangemang. Nu undrar ni kanske vad jag ska med 50 petunior till men jag drömmer om de här:



Just nu ser det i vårt vardagsrum ut så här:


torsdag 17 april 2014

Påskpåskpåskpåsk

Äntligen är det påsklov. Tid att slappa, tid att vara tillsammans och tid att ägna sig åt sina hobbyn. I mitt fall läsa, se på film, fixa i trädgården och möjligtvis baka lite också. Vi har pyntat mer än vanligtvis i år tror jag.


Det står Daniela 3 år unde rkycklingarna så de har hängt med ett tag! Även duken har jag tryckt i dagis.




Häxan har också hängt med ända sedan tiden då min mommo och moffa hade en liten K-butik.

Här är ett av årets nyheter då det kommer till påskpynt. Adam har gjort den på dagis och den är ju bara så fin!

GLAD PÅSK!

onsdag 16 april 2014

Påskiga cupcakes

Min mamma, pappa och lillebror kom på kaffe idag. Pappa är på jobb hela påskhelgen så därför var det väl helt ok att tjuvstarta med lite påskcupcakes.

Citron är absolut en av påskens smaker tycker jag eller så är det bara jag som fått dille på citroner.



Jag gillar muffins med yoghurt eller liknande i för de blir oftast mjukare och saftigare då och dessa var inget undantag. Jag tycker att det är helt solklart att muffinsen föreställer fågelbon med ägg i men det tyckte inte min lillebror.

Citroncupcakes med citronfrosting
( 15 st.)

125 g smör, rumsvarmt
1, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl turkisk yoghurt
 rivet skal av en citron
en nypa salt
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver 


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, oscker och vaniljsocker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
3. Tillsätt yoghurt, citronskal och salt.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner de ti smeten och vänd till en jämn smet.
5. Fördela i formar och grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Frosting:
50 g rumsvarmt smör
5-6 dl florsocker
2 msk nyprtessad citronsaft
100 g färskost

1. Vispa smör, florsocker och citronsaft med elvisp. 
2. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa. 
3.Spritsa på muffinsen då de kallnat.

 

söndag 13 april 2014

Macarons

Att baka makroner är förknippat med viss risk för dåligt humör för jag avskyr att misslyckas i köket och man vet faktiskt aldrig om man lyckas eller inte med dessa knepiga godbitar. Idag är jag dock på bra humör för makronerna blev hur bra som helst. Den här gången använde jag mig av detta grundrecept:

110 g äggvita
100 g mald mandel
200 g florsocker
4 msk socker

Jag har hört att man ska dela äggen dagen innan och låta äggvitorna stå framme i rumstemperatur övertäcka med plast för att makronerna skall lyckas. Många tycker att det här inte alls är nödvändigt men för säkerhetsskull gjorde jag så.

Blanda mandel och florsocker. Man kan sikta mandeln för att försäkra sig om att den faktiskt är finmalen. Vispa äggvitorna. När de börjar skumma tillsätter man sockret en sked åt gången under vispningen. Fortsätt vispa tills marängen är fast och glansig. Rör ner mandelblandningen försiktigt med en slickepott. Tillsätt eventuell färg. Blandningen skall röras tills den har sådan konsistens att den sakta flyter ut om man kickar en klick på ett bakplåtspapper. Ju mer man rör desto rinnigare blir den så man skall akta så att man inte rör för mycket.

Jag fyllde dem med cream cheese frosting.




Jag köpte ett silikonunderlag för makroner igår så de blåa är gjorda på det. De gröna är gjorda på ett vanligt bakplåtspapper och de rosa på ett återanvändbart bakplåtspapper, det är inte gjort av silikon utan något plastaktigt. Makronerna på silikonunderlaget steg helt klart bäst. De hölls på plats (de är spritsade innanför en likadan ring som syns runt varje) och flöt inte ut. De rosa lossnade däremot helt klart bäst från underlaget.





lördag 12 april 2014

Ett sammelsurium

Det är vår och vår vår är ganska ofta hektisk. Niorna har skrivit nationellt prov i modersmål. Vi har haft skola med öppet hus idag trots att det är lördag. Min mamma har fyllt år. Jonas har fyllt år och bjudit på kaffe och jag har således bakat. Odlingarna håller på att växa ur sina små krukor. Vi har varit till IKEA. Allt detta och ganska mycket mer har hänt sedan det senaste blogginlägget.



En kladdis. Glasyren är smaksatt med kardemumma och kanel och så dekorerade jag med blåbär och grädde. Mums!

Jonas fick denna av min syster med sambo. Jag tror de vill bli bjudna på grillkväll.


I IKEA hittade jag den här lampan.


Och ljusslingan värmer vardagsrummet istället.

söndag 6 april 2014

Supergoda kex

Jag hann baka en rejäl sats med kex ännu på kvällskvisten, de skulle vara på samma temperatur som memman så det gick bra att ha båda i ugnen samtidigt. Nu är burken fylld för den kommande veckans utmaningar och en titt i kalendern bekräftar att veckan innehåller en del utmaningar, åtminstone dåndet kommer till att få tiden att räcka till. Veckoslutet avslutades i alla fall skönt i soffan med filmkväll med barnen, vi såg Brave. Memman är inte helt kall ännu men nu kan jag inte hålla mig från att provsmaka längre, spännande!

Här hittas receptet på kexen. Värt att prova.

Memman - nästan klar

Nu är memman kokad och i ugnen och där skall den vara ett par timmar ännu så nog blev det ett heldagsprojekt i alla fall. Men de olika momenten tog inte särksilt lång tid att utföra då den inte skall vispas i det här receptet, vilket vissa recept kräver. Den var ganska smaklös i detta skede, hoppas den får men smak efter att den varit i ugnen och sedan ännu kallnat. Jag gjorde halva satsen av det här receptet som jag också länkade till i förra inlägget och det blev fyra folieformar. Många fönster fick jag tvättade här mellan varven, om memman blir god kanske det blir tradition med en memma- och fönstertvättardag framöver!





Dagens projekt: memma

Jag har i flera år velat testa göra egen memma. I Marthas kokbok (traditionell finlandssvensk kokbok) finns ett recept men det är ganska komplicerat. På nätet finns flera lite enklare recept och till slut bestämde jag mig för att testa detta som inte är det enklaste men ändå inte gör det här till ett heldagsprojekt.

Bara att sätta igång då! Fortsättning följer!



lördag 5 april 2014

Kaffe- & banankaka

Fönstertvätt står på programmet för detta veckoslut men det är ju mycket roligare att baka. Jonas fyller år nästa vecka så då får vi förhoppningsvis hjälp att äta upp lite också.

Jag blev överraskad över hur fint kaffe och banan passar ihop.



Ingredienser:
2 bananer
100 g smör
1,5 dl kokt kaffe
1 msk snabbkaffe
2 ägg
2,5 dl strösocker
4, 5 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vnailjsocker
1 tsk mald kanel

Glasyr:
50 g smält smör
2 msk kokt kaffe
3 dl florsocker
2 msk kakao
en nypa mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
kokos

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Mosa bananerna med en gaffel.
3. Smält smöret och rör ner kaffesorterna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Tillsätt kaffeblandningen och alla andra ingredienser. Vispa.
6. Häll smeten i en form (ca 2 liter). Grädda kakan längst ner i ugnen i 45 minuter.
7. Låt kakan svalna i formen. Stjälp upp den.

8. Blanda ihop allt till glasyren och bred på kakan. Strö över kokos.



fredag 4 april 2014

Enjo-demo

Igår var jag för andra gången värdinna för en Enjo-demo, en spa-demo denna gång. Vi fick sitta med fötterna i blöt och ha det skönt medan Veronika presenterade produkterna - inte illa kan jag lova! Min Enjo-familj utökades med ytterligare några produkter och snart finns det faktiskt inte så många kvar som jag känner att jag behöver.

Jag räknade just sådär snabbt ihop mina Enjo-produkter och kom fram till att jag borde ha exakt 30 stycken! Det är ju ganska många det kan man tycka men då räknade jag in olivtvålarna också. Och nu är det minsann dags att slänga ut de sista kemikalierna ur skåpen. Så fort vår enorma låda med tvättmedel tar slut skall jag ännu byta det mot Enjos revolution och sedan används det egentligen inga kemikalier mer i detta hus. Eller jo, i diskmaskinen och bilen tvättar vi ännu på det traditionella viset så det är väl därpå följande sak som kunde åtgärdas.

Mitt samvete mår bra, städandet går snabbare än någonsin och jag vågar till och med lova att det blir renare. Inte illa!