lördag 24 maj 2014

Blommor, bord och bad

Vad fort allting växer nu då det är så varmt, speciellt i växthuset. Ni kommer kanske ihåg att jag lade upp lite bilder på vad jag tänkt använda mina nästan hundra petunior till. Nu har jag fixat mitt första experiment, en våningskruka. Som ni ser finns där lite annat än petunior också eftersom jag inte kunde låta bli att köpa lite sommarblommor. 




Och så lite mera bilder på blommor:







Nu är båda borden klara och på plats på bakterrassen också. Jag är riktigt, riktigt nöjd. Tur att de passade så bra ihop.




Dagen fortsatte med grillning och badtunna hos mamma och pappa. Adam och Noah badade i 2,5 h och var så skrynkliga då de kom upp att vi nästan blev oroliga.

 

måndag 19 maj 2014

Stenleverans

Ett lass sten levererades hem till oss idag, eller några lastpallar sten rättare sagt. Vi skall lägga gårdsstenar framför trapporna, ett lite större område på husets framsida och två mindre på baksidan.

Vi köpte stenarna från Turun reunakivi och valet föll på antiikkikivi i färgen karelia som tillverkas av Lakan betoni. Vi köpte två olika storlekar så nu gäller det att lägga dem i ett snyggt mönster. 


Spännande, spännande


söndag 18 maj 2014

Rabarber + vitchoklad = mums!

Veckoslutets synd blev årets första rabarberpaj. Igen testade jag ett recept från Hembakat. I grund och botten är det här ett helt vanligt recept med en vanlig smuldeg som botten och ovanpå det rabarber blandat med lite potatismjöl så att pajen inte blir så blöt. Pajen gräddas i 30-35 min i 200 grader. Det speciella med receptet var att man, ca 10 minuter innan man tar pajen ur ugnen, skall strö 100 g riven vitchoklad samt 50 g mandelspån ovanpå rabarbern och det var en överraskande fin kombination så jag rekommenderar att prova. Vi åt pajen med vaniljsås.




lördag 17 maj 2014

Spenatplättar

Det var Noah som beställde spenatplättar till middag. Jag fick nog plocka varenda ett lite större blad från plantorna i växthuset för att få smak i smeten men nu har vi alltså ätit årets första spenatplättar och så småningom blir ju spenaten i odlingslådorna ätbar också.

Så här gjorde jag:

Vispa ihop ca 2,5 dl vetemjöl med 4 dl mjölk. Tillsätt två ägg, salt och mald muskot samt förvälld spenat. Låt smeten stå en stund, stek och njut!




Vi åt dem med riven ost och majs samt grönsallad.

måndag 12 maj 2014

Chokladcupcakes

Nu tror ni säkert att vi inte gjort annat än ätit på veckoslutet och sanningen ligger väl inte så långt därifrån heller men jag vill ännu tipsa om goda och faktiskt inte allt för maffiga chokladcupcakes. Speciellt frostingen gillar jag eftersom den har en svag smak av kaffe och kombinationen kaffe och choklad är oslagbar som ni vet.

Båda recepten är från min sedvanliga och tydligen nästan oändliga receptkälla, d.v.s. Toves blogg. 

Här finns receptet på muffinsen. Och här finns frostingreceptet.

Här är mina odlingar:



söndag 11 maj 2014

Mina första cake pops

Det finns faktiskt sådant jag aldrig provat baka ännu. Men nu kan jag pricka av cake pops från min borde-prova-baka-lista. Fast det var hur kul som helst att baka cake pops så jag är säker på att det blir flera. Orsaken till att jag igår plötsligt bara måste göra cake pops var att min kompis Linda bjöd på sådana förra veckan och de var så goda. Jag har kommit fram till att det finns minst tre sätt att göra cake pops på, d.v.s. av överbliven kaka (typ sockerkaka, muffins), av kex eller så kan man göra en smet enkom för cake popsen och då kan man grädda dem i ugnen i färdiga cake pops- formar, vilket gör att man kan göra cake pops som ser ut som hjärtan, stjärnor, muffins... Och så måste man förstås ha något blötare innehåll i dem som gör att de går bra att rulla, typ en frosting av något slag. 


Jag antog att man ganska enkelt kan fixa cake pops utan recept bara man ser till att smeten har rätt konsistens så att den går att rulla till bollar och nog blev det helt bra så. De första gjorde jag helt enligt Lindas instruktioner, en tub krossade Dops-kex blandas med 100 g philadelphiaost och så doppar men dem förstås i något gott. De andra gjorde jag så att jag mosade 10 digestivekex och de blandade jag med typ 3 msk philadelphiaost och kanske 1,5 dl mosade blåbär. De här blev lite blötare så de fick jag sätta in i fryset en stund innan bollarna blev så hårda att de hölls på pinnarna. Minde blåbärsmos hade gjort dem mindre blöta men jag tycke att smeten smakade för lite blåbär så därför valde jag att göra dem ganska blöta istället.

Jag brukar krossa kex i dubbla plastpåsar med brödkavel om jag inte orkar ta fram hushållsassistenten. Det är bra om man är sur på någon :)

Här är chokladbollarna rullade

Jag konstaterade att jag borde ha doppat blåbärsbollarna två gånger i vit choklad för att få chokladen att täcka helt men nu orkade jag inte göra det så de fick duga så här.



Jonas fixade en bit styrox åt mig att sticka in pinnarna i medan bollarna torkade och ett tips jag läste på nätet var att bollarna håller bättre på pinnarn aom man soppar pinnarna i choklad innan man sätter på bollarna.

Nu ska vi fortsätta ha en lugn och skön morsdag här. Snart för vi matgäster.

lördag 10 maj 2014

En tårta av rester

Det blev lite kantbitar av gårdagens tårtbotten över och också lite av båda fyllningarna och eftersom jag förstås tyckte att även jag gjort mig förtjänt av en morsdagstårta bestämde jag mig för att utföra ett litet experiment med rester.

Jag plastade in botten av en skål och radade bottenbitarna längs med kanterna. Sedan hällde jag i båda fyllningarna och till sist satte jag en blandning av tårtbottenbitar och digestivekex högst upp. Jag ställde in skålen i kylskåpet och idag stjälpte jag den upp och ner på ett tårtfat. Eftersom jag hade gelatinblad i jordgubbsfyllningen hade den stelnat bra. Jag vispade grädde som jag bredde ovanpå och sedan kavlade jag marsipanen som blev kvar riktigt tunt och fick den nästan att räcka till hela tårtan. Vips hade även jag en morsdagstårta! Nu har jag ju ingen aning om vad den smakar men den ser ut som en tårta i alla fall.






Och till sist en selfie. Som tur inget som vanligtvis förekommer på den här bloggen. Men nu är jag redo för cirkus med familjen och därefter eurovisionskväll med bästa tjejkompisarna.

 



Trädgårdsrapport

Idag var det riktigt skönt att gå ut på gården. Luften kändes frisk och ren efter regnet och trädgården såg ut att ha uppskattat lite vatten för mycket nytt hade tittat fram.


Klematisen har vaknat

Rabarbern ser så häftig ut då den tittar fram och vecklar ut sina blad.

Ormöga är tacksam då den sprider sig snabbt och blommar tidigt


Den här har jag ingen aning om vad som heter och om jag köpt den eller fått den men den piggar verkligen upp just nu.

Rädisorna i växthuset börjar bli klara

Och petuniorna börjar få det trångt. Jag ångrar lite att jag omskolade dem två per burk för jag lär ju vara tvungen att plantera om dem en gång till nu. Men jag hade helt enkelt inte burkar eller plats för alla.

fredag 9 maj 2014

Äppelblomstårta

Det blev visst en liten bloggpaus men nu har jag flera inlägg på lager. Jag börjar med en tårta jag lade sista handen vid idag efter jobb. Tårtan är till ett lotteri och den första jag gjort på begäran av någon utanför släkten. Man blir ju lite extra kritisk då man gör en tårta någon annan skall ha men jag är rätt så nöjd med den.

Botten är gjord på fem ägg enligt lika-delar-principen. Jag har fyllt tårtan med jordgubbskvarg och rabarberkompott som jag blandat med lite vispad grädde. Jag testade spackla med en annan smörkräm denna gång och den här andra varianten som ni hitttar recept på här är mycket bättre än den vanliga. Den här blir mjukare så den är enklare att breda ut och smaken är också mildare så jag tror inte att den märks lika tydligt då man äter tårtan.

Tårtan är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda av sockermassa.