lördag 29 augusti 2015

Vad ska vi äta idag då?

Jo, bl.a. det här:




Päronfocaccia med getost och timjan

25 g jäst
2,5 dl vatten, kallt
0,5 dl päronsaftkoncentrat (jag använde juice så jag satte 1,5 dl vatten och 1,5 dl juice)
1 msk honung
4 msk olivolja
0,5 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
2 päron
3-4 msk olivolja
50-100 g getost (jag satte 180 g)
några kvistar timjan
flingsalt

1. Smula ner jästen. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Blanda ner päronsaft, honung, olja och salt.
2. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa under duk i 2 timmar.
3. Ta upp degen och kavöa ut den tille nrektangel. Lägg den på en plåt me dbakplåtspapper och låt den jäsa under duk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.


4. Skär päron och getost i skivor. Tryck ner päronen i degen, ringla över olivolja och toppa med getost, timjan och flingsalt.
5. Grädda i 15-20 min. mitt i ugnen.



Det här är zucchinistavar som jag panerat genom att doppa dem i mjölk och uppvispat ägg och sedan i skorpsmulor blandat med parmesanost och så har jag gräddat dem i 225 grader vamt i ugn i 20 minuter. 



Blåbärspajen som skymtar på första bilden är dem med kardemumma i botten och receptet finns i kategorin söta pajer. Vaniljcupcakes och nutellafrostingen hittar ni också recepten till någonstans här på bloggen.

Ja, nog ska vi ju äta lite sallader (som gästerna hämtar) och så har jag broilerfiléer som vi ska grilla i marinad just nu, men det är ju bakverken som är de intressanta tycker jag.



torsdag 27 augusti 2015

Chokladkex!

Nu, ni kan det hända att det perfekta receptet på chokladkex är funnet! På lördag är det ju Forneldarnas natt och då ska vi ha gäster. Som bekant har jag ju en princip om att jag aldrig köper kex (det är sant, jag har kanske köpt tio kexpaket de senaste tre-fyra åren) men det betyder tyvärr inte att vi inte skulle äta kex (antalet plåtar med chokladkex på ett år är fler än jag kan räkna). Nå, i alla fall, ska jag bjuda på blåbärspaj till kaffet har jag tänkt och till det blir det ju bra med lite kex. För att få inspiration till kvällens kexbak googlade jag på kladdiga chokladkakor och hittade följande:


Ingredienser:75 g smör
400 g mörk bakchoklad (eller så kan du ta 200 g vit choklad och 200 g mörkchoklad )
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
2 ägg
3 ¾ dl socker


Gör så här:1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och 200 g av chokladen i en kastrull på riktigt svag värme.
3. Hacka resten av chokladen grovt.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen och vispa sedan i de torra ingredienserna.
6. Rör sedan ner de grovt hackade chokladbitarna i smeten och rör runt.
7. Klicka ut smeten med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 200 grader i ca 7 minuter.


den här bloggen. Så enkla, så goda, såå chokladiga!




tisdag 4 augusti 2015

Augustiträdgård

Vår trädgård är helt klart vackrast i augusti. Potatisen och salladen börjar vara uppäten (borde ha sått mera sallad senare) så där gapar det tomt men på alla andra ställen blommar det för fullt nu och zucchini och gurka har vi i överflöd. De första röda tomaterna och paprikorna får vi ännu vänta lite på. Det beror nog inte bara på solbristen utan även på det överfulla växthuset. 

Morot, ärter, bönor ringblomma, krasse, dill, majs, zucchini, jordärtskocka m.m.

Min Astrid Lindgren ros blommar som aldrig förr.


Purpurklätt

Blomtorn med lobelia (mommos och moffas) och petunia (sått från egna frön av fjolårets blommor).

Alltid lika spännande att se vilka färger man får

Fullt!

Överflöd.


För första gången växer det nåt annat än ogräs i min lilla sommaräng. Härligt med blommor att plocka in i vas.