måndag 29 augusti 2011

Nu målar vi

Nu har vi nästan spacklat klart. Faktum är att nedre våningen är så gott som färdigmålad. Tamburen är bara målad en gång med den slutliga färgen och wc:n är bara grundmålad, men där finns ett hörn som måste spacklas på nytt eftersom pappaersremsan lossnat. Vad har vi målat med då? Jo, vi grundmålade med Tikkurilas Varma. Vi målade allt en gång, även bakom köksskåp och liknande, och sedan målade vi de väggar som skall tapetseras ytterligare en gång. Därefter målade vi resten av nedrevåningens väggar två gånger med Tikkurilas Harmony F470, "Lumikki".

Det var så mörkt idag att jag bara har riktigt dåliga bilder på färgen, men det är alltså frågan om en vit nyans med en aning rosa i.

Väggarna är inte alls så gula som de ser ut att vara på bilden ovan och definitivt inte så lila som de ser ut att vara på vissa bilder jag tagit heller. Jag är verkligen nöjd med färgvalet. Färgen är tillräckligt ljus för att ge intryck av att vara vit vid första ögonkastet, men samtidigt är den mycket varm och beroende på hur ljuset faller ser man den rosa nyansen rätt så tydligt.

Något som däremot är lila är väggarna i grovköket. Alla väggar utom en och en halv är målade med Tikkurila Harmony H478. Mellanrummet mellan skåp och arbetsbänk är målat med samma färg. Min mor tycker att färgen inte passar med de beigefärgade kaklen runt smutsfällan.Den observanta har kanske noterat att vi även har takpanel i nedrevåningen nuförtiden. Panelen ser lite plastig ut, men den motsvarar våra förväntningar eftersom vi valde billig takpanel. Takpanelen är, liksom samtliga lister och väggpanelen, Listatalos och inhandlad via lokala Praktia, som gav den förmåligaste offerten. Även golvlaminat, bastupanel och en hel del annat är köpt därifrån.

Idag har timmermannan faktiskt arbetat med just bastupanelen och nu ser det riktigt mysigt ut i bastun.


Träslaget är al. På finska heter materialet tervaleppä. Men inte kallas det väl för tjärad al på svenska?

Även övrevåningen är nu grundmålad. Där finns dock lite att spackla på nytt ännu och sedan skall förstås några väggar grundmålas en gång till och resten målas med ytfärg. Vi har köpt två mindre burkar färg för att testa, men troligen blir det en ljusblå nyans i pojkarnas rum och en brunbeige färg i tv-rummet och vårt sovrum.

Vad mer har hänt? Jo, det mycket omtalade och fotograferade avloppsreningsverket är nu förankrat i sin grop och väntar bara på att bli täckt och dessutom har vi bestämt och beställt tapeterna. Vi torde få dem redan i slutet av denna vecka.


2 kommentarer:

  1. Wow! Fint hus! Man vill genast flytta in när man ser de... i alla fall utifrån. :)

    SvaraRadera
  2. Tack! Övernattning är kanske inte att rekommendera än, men nog väntar vi lite på att få flytta :)

    SvaraRadera