lördag 6 december 2014

Dags för pepparkakor

I år har vi bakat pepparkakor som aldrig förr. För en vecka sedan flyttade Julia hem till oss, hon kommer från Tyskland och är utbytesstuderande i gymnasiet här i Pargas. Eftersom Julia är jätteduktig på att baka och laga mat gjorde vi i år två pepparkaksdegar,Julia gjorde en egen och så gjorde jag enligt samma recept som förra året. mitt recept hittar ni här.

Med gemensamma krafter översatte vi Julias recept till svenska, här är det:

Julias pepparkakor


750 g mjöl
250 g socker
3 ägg
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
500 g smör (egentligen ister, men vi använde smör)

1. Blanda ihop alla torra ingredienser. 
2. Smält smöret.
3. Blanda ner äggen och det smälta smöret.
4. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
5. Baka ut och grädda i 200 grader i 7-8 minuter ungefär.

Så långt gick allting bra. Julias pepparkakor blev verkligen ganska annorlunda än mina men alldeles jättegoda är de. recepten skiljer sig ju ganska mycket från varandra också, jag har t.ex. inte ägg i min deg men fler kryddor.










Sedan gjorde vi ett pepparkakshus på köpt deg också. Ni kan säkert räkna ut att det var i det skedet jag började ångra det årliga pepparkaksbaket. Först har man bakat vanliga pepparkakor hela förmiddagen med två små barn och så börjar man ännu med ett hus efter maten. Tur att Julia är så duktig. Det är helt hennes förtjänst att huset blev till något alls, jag höll redan på att slänga det i soporna.

Tur att det är ett helt år tills nästa pepparkaksbak säger jag! Men nog var det värt besväret ändå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar