måndag 13 april 2015

Apelsintårta med tryffel

Jonas fyllde år på veckoslutet och vi bjöd på födelsedagskaffe. Jag testade ännu ett recept från tidningen Hembakat, denna gång en apelsintårta med tryffel.


Trots att tårtan ser ganska maffig ut med all choklad på är den riktigt fräsch eftersom apelsinsmaken kommer fint fram.

 
Tryffel:
300 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad 70%
1 3/4 dl socker
1 dl grädde
1 dl apelsinjuice
4-5 äggulor (70 g)
50 g osaltat smör


Hacka chokladen samt lägg den i en bunke. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna. Värm blandningen till strax under 83° eller tills den känns lätt krämig. Häll kokningen igenom en sil över chokladen, klicka i smöret och låt stå någon minut. Mixa allt slätt med en stavmixer, plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur i minst 5-6 timmar. Gör gärna tryffeln dagen innan tårtan skall serveras och låt den stå ute i rumstemperatur. Då får du en fast och fin tryffel att stryka tårtan med.

Min tryffel hade riktigt bra konsistens då den var klar så jag borde inte ha låtit den stå över natten för nästa dag var den för hård för att stryka på tårtan så jag fick börja med att värma upp den i micron. Det ledde sen till att tårtan blev lite grynig och itne alls så slät och fin som jag hade önskat.

Kaka:
2 1/4 dl apelsinjuice + skalet från en apelsin
300 g vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
160 g osaltat smör, rumsvarmt
300 g socker
3 ägg, rumsvarma

Sätt ugnen på 170°. Smöra och mjöla två runda bakformar, 20-22 cm i diameter. Riv skalet på en apelsin och pressa saften ur flera. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan i äggen, ett i taget, och skrapa sidorna med en slickepott mellan varven.
Blanda i de torra ingredienserna, apelsinskalet och lite i taget av apelsinjuicen. Blanda väl.
Fördela smeten jämnt i de båda formarna och grädda dem mitt i ugnen 27-29 minuter. Gör stickprov i kakorna och låt dem svalna helt.

Montering: Lägg ett lagom tjockt lager med apelsintryffel på ena bottnen. Lägg på nästa botten och stryk tårtan med resterande tryffel. Avnjut tårtan när den är rumsvarm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar