måndag 6 juni 2016

Studenttårtor

I år fick jag äran att fixa studenttårtor till min brors flickväns studentfest. Det har blivit mycket tårtor här på bloggen nu och denna gång var jag riktigt nöjd med resultatet själv också. Önskemålet var gräddtårtor, helst fyllda med bär av något slag.

Jag fyllde dem således med jordgubbsmousse och blåbärsmousse. Fördelen med att använda mousse med gelatinblad som stelnar som fyllning är att man kan sätta ett rejält lager, vilket både är gott och ger en hög och stabil tårta. 

Här är mängderna för fyllning till en tårta:

Jordgubbsmousse

400 g jordgubbar
250 g turkisk youghurt
 1 dl socker
5 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Mosa jordgubbarna, blanda med youghurt, socker och vaniljsocker samt med gelatinblanden som du blötlagt och smält i ett par msk kokande vatten. Vispa grädden och blanda ner den.


Blåbärsmousse

200g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100g färskost
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Mixa blåbären. Hetta upp en del av blåbärsmoset och smält gelatinbladen i det. Blanda resten av blåbärsmoset med socker, vaniljsocker och färskost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd ner den. 
 

Det blev lite bråttom där på morgonen med tårtorna så jag hann inte knäppa riktigt bra bilder. Den sista bilden är dock från studentfesten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar