måndag 28 juni 2010

Rundtur 1

Jonas kontaktade en byggarbetare idag för att kolla om han har tid att fixa husgrunden i höst och sätta upp garaget, men han hade tyvärr fullt upp hela hösten och han kunde dessvärre inte rekommendera någon heller, för alla han i normala fall brukar rekommendera har också fullt upp. Det låter ju lite oroväckande, men de är väl bara att fortsätta att ringa runt och hoppas på att man hittar någon som inte är fullbokad hela hösten. Jag vet nog att vi är lite sent ute, men någon borde man väl kunna hitta.

Eftersom det inte händer någonting konkret på bygget att redogöra för tänkte jag göra en liten rundtur i huset och presentera de lösningar vi fastnat för och vår vision av hur huset förhoppningsvis kommer att bli då det är klart.

Jag börjar med köket. Det är säkert bäst att ta en titt på planritningarna för att hänga med. Som jag redan skrev drömmer vi om plankgolv i hela bottenvåningen, bortsett från våtutrymmena. Golvet skulle förmodligen vara i en lite mörkare nyans än golvet på bilden i föregående inlägg. Köksskåpen blir vita och arbetsbänkens yta ska vara ungefär samma nyans som golvet.

Mitt i köket har vi planerat in en köksö för att få extra förvaringsutrymme och en extra arbetsyta. Till köksön kommer vi att placera ett par höga stolar av barstolsmodell. Det var bl.a. för att få plats med detta som vi valde att förlänga huset 90cm på längden från de ursprungliga ritningarna. Skåpen på båda sidorna om det stora fönstret blir förmodligen vitrinskåp. Vi har också planerat in en hel del öppna hyllor där man kan förvara olika burkar och sådant som man inte vill gömma i skåp. Spisen, en induktionsspis, kommer att placeras i ena hörnet. Jag drömde om en stor gammaldags kupa ovanför spisen att gömma fläkten i, men nu blir det förmodligen så här i stället, bland annat för att det är billigare med skåp ovanför än en kupa:

Bilden är tagen på bostadsmässan i Valkeakoski 2009.

I köksplaneringen prioriterade vi också ordentligt med utrymme för olika sopkärl så att det skall vara lätt att sortera avfallet. Vi planerar att skaffa en egen kompost. Vi kommer att ha ett stort kylskåp och ett stort frysskåp bredvid varandra. På samma vägg som kylskåpen kommer vår vedspis att placeras. Den måste stå där eftersom vi kommer att mura två rökkanaler i samma skorsten istället för att försöka få plats med två skorstenar. Det är tydligen brandmyndigheterna som bestämt att man inte skall få ha två spisar kopplade till samma rökkanal och på andra sidan väggen i vardagsrummet blir den öppna spisen. Kylskåpen och den öppna spisen är alltså omsvängda i våra nya ritningar så att spisen är längst ut mot burspråket. Vi har fastnat för denna vedpis, Viking 30, främst för att det är den smalaste vi hittat och det ryms inte en bredare. Tyvärr har den ingen ugnslucka, utan bara kokplatta, men man kan ju inte få allt.

Vi kommer förmodligen inte att sätta en fläkt ovanför den, för att lite drar ner på kostnaderna, så vi kommer knappast att typ steka saker dagligen på den. Spisen är nog främst till för stämningens skull.

Jag tror jag fortsätter med vardagsrummet nästa gång :)
Man får väldigt gärna kommentera, ställa frågor om man undrar över något eller komma med tips och idéer.

5 kommentarer:

 1. Vad mysigt det blir med köksö och vedspis. Sen om många år när det blir aktuellt för mig så vill jag nog också ha en köksö. Jag tror att jag skulle lyckas bränna upp huset med en vedspis, men det är nog ändå något som tål tänkas på. Jag hoppas ni hittar någon som kan fixa husgrunden och garaget snart!

  SvaraRadera
 2. Min syster har mörkt parkettgolv i sitt nybyggda hus och ALL smuts syns, damm, sand o.s.v. Så det kan vara något att tänka på. Hundar och ungar smutsar ner väldigt effektivt :)
  / Gosan

  SvaraRadera
 3. Ja, det hade jag inte ens tänkt på att smuts säkert syns bra på mörkt. Sen undrar jag också om mörkt golv blir mycket ljusare med tiden, skulle inte vara snyggt om det börjar bli gulaktigt på vissa ställen. Just med såndana frågor som vad som är lättskött, praktiskt m.m. var vår inredningsplanerare dålig att svara på och komma med egna synpunkter kring, tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Sen har ju plankor (och vissa parkettmodeller) den fördelen att de kan slipas upp då de blivit gamla, skrapiga och ändrat färg!
  En annan sak att tänka på är hur ni kommer att sköta uppvärmningen (sorry ja ha inte läst igenom hela bloggen kanske du nämnt det redan) för golvvärme går tyvärr inte så bra ihop med trägolv, åtminstone inte plankor, de isolerar lite för bra.

  //E

  SvaraRadera
 5. Lyx med vedspis, tänk en kall vintermorgon eller en ruggig höstkväll. Skööönt!

  SvaraRadera