fredag 13 augusti 2010

Skogsarbete

Vår tomt ligger, som jag tidigare nämnt, i periferin. Till tomten kommer man via en privat väg, som faktiskt är asfalterad och även om det ser lite konstigt ut med en asfalterad väg mitt i skogen är det ju helt klart en fördel, även nu under byggtiden då elementen och annat skall forslas dit. Vi köper en vägrätt för sträckan från den allmänna vägen till vår tomt och sedan betalar vi underhållsavgift varje år liksom de andra som bor längs med vägen. Våra närmaste grannar bor ett par hundra meter från oss och på vintern kommer man förmodligen att se deras hus från vårt burspråk vid köket, men på sommaren har man inte lika fri sikt.

Vi kommer att göra grunden rakt på berget så det innebär att vi måste spränga en hel del. En jordarbetare som tittade på tomten uppskattade att det blir ca 25 lastbilar med sprängsten! En del kommer vi förstås att utnyttja till fyllnadsmaterial där det behöver fyllas, men vi får nog vara beredda på att betala även för att forsla bort sprängsten. Vi måste även spränga plats för avloppsrening och annat som skall gömmas i marken. Så fort vi fällt alla träd skall vi med laser mäta upp var golvhöjden kommer att bli så att man ser hur långt ner vi måste spränga. Sedan är det bara för sprängaren att sätta igång.

Eftersom tomten är bergig växer där inga stora mängder träd, utan mest ganska små tallar. Jag tycker nog lite synd om de gamla krokiga träden som kämpat för att växa i många, många år då de nu tvingas ge vika för människans behov. Här ser man hur det såg ut på tomten innan vi började fälla träd:


Och så här set det ut nu. Fotografen har stått på ganska samma ställe men fotat lite mer till höger på den nedre bilden.


Framför kvisthögen kommer garaget att komma. Det kommer att stå med kortsidan mot vägen. Huset kommer att stå med långsidan mot vägen, vinkelrätt mot garaget alltså, till vänster om garaget sett från det här hållet.

Här är kvisthögen och vår son. Det har varit mitt jobb att släpa kvistarna medan gubben sågat. Min pappa och lillebror har också hjälpt till. Det har varit användbart att ha en 15-åring som gärna sommarjobbar för lite bensinpengar till hands.


Min mormor och morfar var snälla och hämtade ett gammalt utemöblemang till tomten. Det uppskattas nog att kunna slå sig ner och dricka kaffe mellan varven.


Här kommer huset att komma. Här finns ännu lite kvar att göra, men förhoppningsvis skulle inkommande veckoslut räcka till för det. Pinnarna med tygremsor visar på ett ungefär var husets hörn kommer att bli.

2 kommentarer:

  1. Hur går det? Jag läser nog här men kommenterar inte så ofta. /Gosan

    SvaraRadera
  2. Roligt att veta att någon läser! Det går sakta men säkert framåt, idag har vi haft en grävmaskin som skrapat marken där och under denna vecka skall hålen för sprängningen borras. Jag har själv inte ens sett resultatet av dagens arbete, men jag skall nog snart uppdatera med lite bilder. Just nu sitter jag med en offert från Laattapiste framför mig och försöker komma ihåg hur vi nu riktigt tänkte med vilka kakel som skulle vara var...

    SvaraRadera