tisdag 18 januari 2011

Ännu en utredning om vinterbyggandets nackdelar

Vid det här laget har vi nog kommit fram till att det inte är något större nöje att bygga på vintern, men eftersom vi ännu har en del som måste fixas på husgrunden innan huselementen levereras om ca 8 veckor så har vi ju inget annat val.

Eftersom de hade lovat plusgrader några dagar förra veckan bestämde vi oss för att utnyttja de lite varmare dagarna till att gjuta fast håldäcken så det blev bråttom att beställa dit styrox och järn och sedan böja och sätta fast järnen i springorna mellan däcken. Det skulle säkert ha gått på några timmar på sommaren, men eftersom det är snöigt, mörkt och kallt tog det ganska mycket tid så Jonas fick vara på tomten ända in på natten ett par dagar. Min pappa hjälpte också till. Snön orsakar kanske mest tidsbrist eftersom den envist fortsätter att vräka ner och varje gång vi åker till tomten ser det ut ungefär som på bilden nedan och det tar en hel del tid att först skotta bort snön från gården och sedan från presenningen som är ovanpå husgrunden. För att inte tala om att tömma garagetaket som inte håller dessa snömängder.

Snö på husgrunden

Nå de fick järnen ditsatta och trots all snö lyckades även cementbilen ta sig fram till tomten så det blev gjutet. Det enda bakslaget var att betongen inte räckte så vi fick inte alla springor gjutna. Gissa om det harmade då vi satt mycket tid på att skotta snö och fixa allting klart och dessutom lånat fläktar att värma upp grunden till plusgrader med och allting.

Som tur blev det efter en liten köldknäpp varmare i veckoslutet igen och med hjälp av pappa och en av Jonas kompisar lyckades vi få de sista springorna mellan håldäcken gjutna i förrgår. De blev ju tvungna att blanda resten av betongen själva, men lyckligtvis har pappa en hel del utrustning som behövs då man bygger så det gick ganska bra. Det största bekymret är väl att vi inte har tillgång till vatten på tomten ännu heller så det var vi tvungna att hämta med oss.

Vi har i alla fall ett stressmoment mindre gällande husgrunden nu, men ännu återstår en del att göra innan elementen kommer. Vi måste bland annat gjuta en ca 2 cm tjock betongplatta runt kanten på husgrunden ovanpå harkkorna (block hette de väl visst på svenska?). Hur tjockt vi ska gjuta beror lite på hur hög kanten är nu, vilket kan variera lite på olika ställen så idag skall Jonas låna en laser så att han kan mäta den exakt och sedan är det väl bara att sätta igång med det. Dessutom behöver vi gjuta en rad med harkkor där som den bärande väggen inne i huset kommer.

Järn

På grund av allt detta står det ganska stilla med inredningsplaneringen, men köket börjar vi ändå bli klara med och vi har fått flera offerter och det börjar bli dags att bestämma sig så småningom så det ska jag skriva lite mer om nästa gång. Den 4-6 februari är det dessutom den årliga Bygga & Bo-mässan i Åbo och vi har tänkt försöka köpa golvet och eventuellt något annat då till mässerbjudande så tills dess hoppas vi att vi lyckats bestämma oss angående det också. En förutsättning för att det ska bli någon mässa för vår del är ändå att bebisen bestämmer sig för att stanna i magen ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar