fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

På årets sista dag hör det väl till att blicka lite tillbaka på det gångna året och även om merparten av jobbet på bygget fortfarande återstår så tycker jag nog att vi åstadkommit en del under år 2010 också. Jag kommer bl.a. att tänka på hur vi jobbade med att fälla träd i sommarvärmen och hur mycket tomten ändrade då sprängningen var avklarad och gården började ta form. Det är också ganska spännande att blicka framåt och jag vet inte riktigt om jag ska våga tänka tanken att vi firar nästa nyår i vårt eget hem.

Under de senaste dagarna har vi fått en del planering avklarad. Golvet till nedre våningen har vi funderat ganska mycket på och tittat på parketter av bl.a. Timberwise och Kährs. Mitt drömgolv skulle vara borstad, mattlackad ek med plankor som är kring 20 cm breda. Dessutom skulle det gärna få ha tydlig kant (v-fasning) mellan plankorna och träets struktur skall både synas och kännas. Det finns gott om liknande golv, men vi har inte riktigt hittat något som skulle uppfylla alla kriterier. Vi skulle inte vilja ha ett riktigt mörkt golv, men inte heller ett ljust, så det är inte så enkelt att hitta ett som faller oss i smaken.


Denna bild säger kanske inte så mycket, men det är frågan om Kärhs Tammi Nouveau Brown, som uppfyller alla våra kriterier på ett passande golv förutom att det är oljat och inte lackat. Ett oljat golv måste oljas med 1-5 års mellanrum och eftersom det är frågan om ca 80 kvadratmeter golv i nedre våningen skulle vi hellre ha ett lackat som skulle vara mer lättskött.

Till övre våningen kommer vi eventuellt att välja ett laminat av Quick-Step. Detta är ju förstås beroende av vilket golv vi väljer till nedre våningen, men vi tycker att Quick-Step verkar ha bra kvalitet och stort utbud av den stilens golv som vi är ute efter.

Sedan har vi också fått en offert på bastuinredning från Sarokas så nu har vi en lite bättre uppfattning om hur vi vill att den skall bli. Vi kommer inte att sätta mycket pengar på bastun, men eftersom vi vill ha glasdörr och en halv glasvägg mellan duschrummet och bastun kommer det ändå att bli lite dyrare än det allra förmånligaste. Detta innebär också att vi behöver en lite effektivare bastuugn än vad som annars skulle vara nödvändigt.

Vi har också begärt ytterligare några offerter på kök, hjälpkök och garderober. Den planering vi gjort med Keittiömaailma håller nog i stort sätt, men några förändringar till det bättre lyckades vi ännu åstadkomma då vi satte oss ner med en planerare från Zacus, bl.a. idén att förvara centraldamsugarens slang i en låda istället för i ett skåp är vi mycket nöjda med, så även om det är tidskrävande tycker jag att det varit värt att se över köket noggrant med flera olika firmor och planerare så att man kan plocka det bästa från många olika personers kunnande till sitt kök. Vi var också in till Ikea och lämnade in vår köksplanering och begärde en offert därifrån. Vissa saker som vi tänkt oss kan man inte få därifrån, bl.a. kryddskåpet som skulle bli ovanför spisen framför fläkten gick inte att få med deras fläkt- och skåpmodeller och så har vi en del lådor i köket som är över 1m långa och det har de inte heller. Det skall ändå bli helt intressant att se vad de föreslår istället och så kan man ju utreda om man kan ta vissa delar någon annanstans ifrån eller fixa själv. Jag undrar också om Ikeas offert verkligen kommer att bli så mycket förmånligare än andra firmors, det ska bli intressant att se.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Hej!
  Gott nytt år!

  Det låter verkligen spännande med ert husbygge. Det kommer att bli jättefint. Vi har fastnat för ett Teri-hus så därför verkar ert bygge extra spännande. Nu kommer en jättedum fråga men jag har inte kommit underfund med om ni bygger i Sverige eller Finland? Vi bor ju i Sverige och det är därför jag undrar. Läser jag lite mer kommer jag kanske på det.

  MVH Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Hej! Roligt att få höra om andra som fastnat för Teri-Hus! Vi bygger i södra Finland, här är Teri-Hus ganska populära. Jag visste inte ens att Teri-hus levererar till Sverige, det är säkert inte lika vanligt med Teri-Hus där. Men visst är deras Carolina-modell jättefin, hoppas ni också blir nöjda med ert val!

  Gott nytt år och lycka till!

  SvaraRadera