måndag 2 maj 2011

Ett litet framsteg

Idag har vi fått golvet gjutet, både i garaget och i huset. Dagen inleddes med ett litet missöde då ett rör sprack på cementbilen och dränkte allt som befann sig i närheten i cement, inklusive vårt garage och Jonas. Tydligen hör små missöden byggandet till. En annan miss som Jonas uppdagade igår står VVS-firman för. Vi ska nämligen ha en smutsfälla (=kurasyöppö) där som man utifrån kommer in i hjälpköket för att bl.a. kunna duscha av smutsiga ungar på ett bekvämt sett. Den här fällan (är det bara jag som tycker att de svenska orden är lite lustiga?) skall enligt VVS-ritningarna vara av modell midi, d.v.s. 80 x 50 cm, men nu har VVS-gubbarna dragit golvvärmerören och en del andra rör så att vi endast får plats med en mini-modell, men det fanns ingen tid att åtgärda det då det skulle gjutas idag så nu får vi nöja oss med en 60 x 40 stor ritilä. Vi skall nog höra oss för om lite kompensation för deras klåperi.Så här ser det i alla fall ut inne i huset nu. I morgon skall vi täcka in golvet i plast så att det får torka under det i ca en vecka för att det inte skall torka för fort och spricka. Skorstenen, vedspisen och brasan skall komma där som det inte är gjutet ännu. Vi kommer att gjuta en skild tjockare betongplatta under brasan och skorstenen, så att plattan håller bättre och för att rörelserna i stora plattan inte skall påverka de murade delarna.

Adam fick föreviga sin hand i garaget.

På veckoslutet tittade vi lite närmare på färger och bestämde oss för att provmåla lite. Valet föll på Tikkurilas färg Vinha som är en s.k. täcklasyr (=peittävä puunsuoja). Det lär vara den färg som åtominstone Starkki säljer mest av för tillfället. Den gula färgen har beteckningen 505x och den vita 2661.Synpunkter?

6 kommentarer:

 1. Jag skulle välja en mörkgulare färg. Husfärg bleknar ganska snabbt och den där färgen är redan ganska ljus. Helt fin nu men jag tror den blir lite väl ljus efter en tid. Många äldre hus har gula färger som nästan är orangea, tror det beror på just det här att färgen bleknar.
  Ert hus blir ju i ganska traditionell stil och då tycker jag att det ser bättre ut med lite mer färg.

  /Gosan

  SvaraRadera
 2. Bra val att måla med Vinha. Vinhan har i alla fall hållit mycket bra på Stenholmen. Den mörkbruna färgen har inte ändrat märkbart på 6 år.

  hälsningar
  Manne

  SvaraRadera
 3. Bra att veta. Var någon som diskuterade i söndags att färgen hållit bra på Stenholm, men var inte riktigt säkra på vad det var för färg. Inga mögelproblem på ytorna heller?

  SvaraRadera
 4. Fint, smälter fint in i miljön. Missöden hör ju till, men förargligt med "fällan"

  SvaraRadera
 5. Inget mögel på ytorna, vi har vitt,grönt och mörkbrunt målat. Och Vinhan är ju lätt att jobba med också...

  SvaraRadera
 6. Det låter ju bra det! Jag ska måla ett andra varv ännu och se hur det blir innan vi bestämmer färgnyansen. Fast knappast ändrar själva nyansen så mycket, färgen blir väl bara mer täckande. Tack för kommentarerna! Det finns mycket att tänka på då man väljer färg...

  SvaraRadera