fredag 6 januari 2012

Bäst och sämst

Jag har funderat på det här inlägget ett tag. Vad har vi varit nöjda med i huset och vad tycker vi nu då vi bott här ett tag att vi borde ha gjort annorlunda? Vilka val var lyckade och var missade vi?

Det bästa:
 1. Rymligheten. Luftigheten i rummen och det att inget rum känns trångt. Det är ljust, varmt och välkomnande. Ungarna kan aldrig påstå att de har för små rum med 19,1 och 18,6 m² golvyta.
 2. Köket. Stora arbetsytor, köksön, färgerna, stora lådor som gör sakerna lättåtkomliga och kastrullskåpet.
 3. Vedspisen. Jag blir glad varje gång jag ser den. Värd varenda cent.
 4. Jordvärme. Ekologiskt och förmånligt. Sköter sig själv.
 5. Dimmers. I alla rum. Varmt sken och dämpad belysning är bara så mysigt och inverkar på hur hela rummet ser ut.
 6. Förvaringsutrymmet. Skilt klädrum, skrubben under trappan, skrubben invid trappan i övrevåningen och dessutom ett varmt förråd och bruksvind i garaget.
 7. Golvet. Jag kommer aldrig att tröttna på färgen. Jag gillar strukturen, plankmodellen och fasningen mellan "plankorna" i nedrevåningen. Det tycks vara mycket hållbart.
 8. Centraldammsugaren. Så tyst att man kan tala i normal samtalston och att barnen kan se på TV i samma rum. Ingen klumpig sak, som ungarna hänger på och som hamnar upp och ner så fort man rycker i den, att släpa på. Inga påsar att tömma och man hör då telefonen ringer.
 9. Två duschar. Så behändigt då man kan duscha samtidigt som barnen.
 10. Terasserna. Breda och åt alla väderstreck.


Det sämsta:

 1. Storleken - ironiskt nog. Med mindre yta hade man kunnat välja dyrare material (eller spara pengar). Huset hade inte heller tagit hundra år att städa. Men jag vet nog inte var jag skulle vilja minska på utrymmet heller.
 2. Spacklandet. Jag säger bara: spackla inte själv! Det är inte billigt att ha någon firma att sprutspackla men det måste vara värt pengarna. Även om man bjuder in hela släkten att spackla sparar man två månader i arbetstid. Dessutom blir man aldrig någonsin helt nöjd med slutresultatet om man spacklar själv. Och hur roligt att det nu sen att lappa spruckna hörn?
 3. Elplaneringen. Placeringen av en del uttag är helt åt skogen. Ett exempel är nedrevåningens wc där det var meningen att vi skulle ha två lampor som hängde från taket, en på vardera sida om lavoaren. Ena uttaget är på sidan om lavoaren och det andra är typ rakt ovanför. Och varför har vi inget eluttag alls i tamburen?
 4. Ventilationen som visade sig ha väldigt högt ljud. Speciellt i arbetsrummet där systemet blåser in luft. Jag skulle aldrig kunna sova i det rummet.
 5. Vattnet. Framförallt mängden vatten. Om vi vill ha en bubbelpool i övrevåningen skall nog ingen duscha i nedrevåningen samtidigt som man fyller den med vatten. Sedan var det ju det här med fluor.
 6. Kaklen i grovköket, duschen och bastun. De var billiga och ser billiga ut. Färgen känns inte helt rätt. Men vi fick stora kakel i grovköket och små i duschen och bastun och det är bra. Dessutom blir de inte alls hala och det är en bra egenskap med småbarn.
 7. Golvet. Det har också några olägenheter. Det är hårt och kallt precis som laminat brukar vara. Det låter väldigt högt då leksakerna kommer flygande. Dessutom har ungarna slitit hål på knäna på sammanlagt 7 par byxor sedan vi flyttade hit och de har aldrig fått hål på några byxor förut så det måste bero på golvet. Dessutom syns fläckar mycket bra på det. Varenda liten dregelpöl som Noah lämnar efter sig blir till en stor lysande fläck.
 8. Garagets tekniska utrymme. Onödigt stort. Kvadraterna kunde ha använts bättre.
 9. Höjden på arbetsytan i köket. Vi borde ha planerat en lägre yta för mig att arbeta vid någonstans. Nu märker jag att jag står på tå ibland, för att få kraft att knåda deg t.ex.
 10. Utrymme att torka tvätt på. Tvättlinan i duschen rymmer nätt och jämt en full maskin och här tvättas det ofta två om dagen. Men hur vi än funderade fick vi inte en lina att passa någon annanstans. Men vi har ju torkskåpet och vi har också en ställning på ben som vi t.ex. kan lyfta ut på terassen.

Slutsatsen är att de goda sidorna definitivt väger tyngre än de dåliga. Jag skulle lätt kunna komma på minst 10 bra saker till (som t.ex. brasan med lucka åt två håll, glasväggen i bastun, omgivningen o.s.v.) men jag var tvungen att tänka efter några dagar innan jag kom på 10 dåliga saker. Överlag är vi alltså mycket nöjda med våra val och hittills har utrymmena och utrustningen motsvarat våra behov väl.

2 kommentarer:

 1. Låter ju jättebra. De säger ju att man skall bygga några hus innan man är nöjd;)

  Min kusin gjorde om deras kök med just två arbetsbänkar i olika höjd, men så är hennes man 2,07 och hon 1,58 ;)

  SvaraRadera
 2. Jepp. Man har nog ganska klart vad man inte skulle göra likadant nästa gång. Men för tillfället kan jag nog inte tänka mig att utsätta mig för ett nytt husbygge någonsin :)

  SvaraRadera