söndag 27 mars 2016

Påsk 2016 och grekisk mat

Förutom de traditionella påsktraditionerna, som i det här hushållet brukar involvera påskhäxor, tid att umgås med familj och släkt, måttligt med påskpyssel, sällskapsspel och kopiösa mängder choklad, memma och pascha, har vi denna påsk också ätit grekisk mat hemma hos mamma och pappa med mina syskon och deras familjer. 



Längst till vänster finns ett fat med fetaost invirad i filodeg och friterad i olivolja och det tillsammans med pitabröd och tårtan på sista bilden var mitt bidrag till middagen.

Min syster hade fixat gemista och tzatziki och min mamma hade bl.a. gjort stifado.

Här är receptet på tårtan. Jag använde dock citronkvarg istället för appelsin så det här är snarare en citron-chokladkaka.


tisdag 23 februari 2016

Nya bokhyllor

Då en blir frisk blir nästa sjuk! Ganska trist sportlov! Men innan vi blev sjuka köpte vi nya bokhyllor till arbetsrummet och tv-rummet och Jonas hann skruva ihop dem innan han blev sjuk. Det var årets sportlovsporjekt, tur att vi tjuvstartade lite!




Nu har vi alla barnböcker samlade i samma våning åtminstone och det är oftast här uppe vi sitter då vi läser saga så det passar bra så.

Till arbetsrummet köpte vi från Ikea bokhyllor, en byrå och ett bord att ha ishockeyspelet på. Mattan köpte jag från Ellos.



fredag 29 januari 2016

Cupcakes med Geisha dark och mockasmörkräm

Om ni följer mig på instagram vet ni att bloggen släpar en hel vecka efter nu men, jag återupptäckte hur fantastisk kombinationen av Geisha dark och mockasmörkräm är. Som ett tips bara om ni ska baka något eller är chokladsugna eller så.

Här är receptet.



torsdag 7 januari 2016

Stickade sockor

Tur att det blev kallt så fick jag orsak att sticka klart Adams sockor som jag påbörjade för ganska många veckor sedan. Jag vet inte hur många halvfärdiga handarbetsprojekt jag har, men många är det. 

Jag använde Novitas sju bröder garn och stickor med nr 4 och 40 maskor så det var egentligen ett ganska snabbt projekt. Sockorna har varit i flitig användning de senaste dagarna och Adam fick välja garn själv då jag började så han är nöjd.




De här två har dock inte lika mycket emot lite kyla som jag.







onsdag 23 december 2015

Den rätta känslan

För mig är julstress oftast positiv stress. Det är roligt att pynta och laga mat och handla julklappar och det hektiska hör också julstämningen till. Men många gånger har också jag tänkt att nästa år måste jag ta det lugnare och varva ner redan innan julaftonen och under julhelgen. I år infann sig plötsligt det där lugnet just idag. Det beror säkert på att vi blir bjudna på mat hos min mommo och moffa imorgon. På juldagen är det vår tur att bjuda på mat men eftersom en stor del av närmaste släkten jobbar hela julhelgen i år är vi ganska få, vilket försås också är tråkigt på sitt sätt.

Idag har jag således tassat runt här med tjocka sockor och putsat silverbesticken och annat smått men med tillräckligt mycket ro i sinnet för att kunna njuta av julmusik och de tända ljusen och allt det vackra runtomkring.



Fammos stickade tomtar

Alla klappar är inslagna, vissa mer omsorgsfullt än andra :)

På kaffebordet blir det tårta med smak av apelsin och saffran



GOD JUL!

onsdag 2 december 2015

Två sorters julgodis

... och superenkelt sådant dessutom. Perfekt att göra med barnen, det blir knappt någon disk heller. Nu är bara frågan hur vi ska lyckas spara ens lite av godiset till själva julafton.



Chokladmyror

100 g kokosfett
2 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
8 dl rice krispies


1. Smält kokosfettet i en kastrull.
2. Blanda ner de övriga ingredienserna med rice krispies sist.
3. Klicka ut i fromar eller på bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp.




Kokosschoklad

100 g kokosfett
4 msk florsocker
4 msk kakao
3 dl kokosflingor

1. Smält kokosfettet i en kastrull.
2. RTör ner de övriga ingredienserna.
3. Klicka smeten i formar. Låt stelna i kylskåp.




Här är ännu några bilder på årets pepparkakshus:







söndag 29 november 2015

Pepparkaksbrownies

Jag blir lite provocerad av människor som säger att de älskar julen. Jag förstår så väl att julen inte väcker positiva känslor hos alla. Samtidigt är julen lite helig för mig. Jag gillar traditioner och avskyr förändringar. Julen ska helst firas på ungefär samma sätt varje år. Julstök i lagom mängder är mysigt. Dessutom tycker jag nog att man kan börja julstöka då lillajul finns inom räckhåll. Julen är dessutom en utmärkt förevändning för att testa nya recept så jag har gjort pepparkaksbrownies. Receptet är hämtat från årets nummer av Stora juljournalen och smaken av pepparkakskryddor och choklad är i perfekt balans.

Pepparkaksbrownies

150 g smör
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1/ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk kardemumma
100 g hasselnötter (p.g.a. min allergi använde jag krossad mandel - det blev också gott)

Dekorerna med 50 g smält choklad

1. Smält smöret och tillsätt kakao, blanda väl.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och sikta ner i smeten. Rör också ner smörblandningen. Blanda sist i hackade nötter.
4. Bred ut smeten i en form (20x30cm - jag använde nog en större form, de blev lite tunnare så jag gräddade dem 5 min kortare tid).
5. Grädda i 35 minuter. Låt svalna.
6. Bred på smält choklad och skär i rutor.