onsdag 3 oktober 2012

Maränger

Idag var kexburken tom igen. Jag har faktiskt inte köpt kex en enda gång sedan vi började med matutmaningen i slutet av juli, men jag har bakat desto mera. Kex råkar nämligen vara en av den här familjens svagheter. Man tycker ju att vetskapen om att man måste lägga ner tid och energi på att baka mer kex varje gång man lyckas tömma burken skulle hindra en från att gå dit och knycka kex titt som tätt, men så är tydligen inte fallet. Nå, jag kan åtminstone fortsätta intala mig att de hembakade ändå måste vara litelite hälsosammare än butikens. Eftersom vi så gott som aldrig köper godis, med undantag av en chokladplatta nu och då, chips eller läsk har jag ändå inte sådär våldsamt dåligt samvete på grund av vår kexkonsumtion.

Men det var ju chokladmarängerna som jag och ungarna bakade idag som det här inlägget skulle handla om. Det är faktiskt busenkelt att laga maränger och riktigt passligt att göra tillsammans med barn som gillar att hålla i en elvisp. Det här receptet, som är min mommos, är i sin enkelhet utan tvekan det bästa marängrecept jag provat.

3 st äggvitor
2 dl strösocker
100 g mörk choklad

Vispa vitorna till hårt skum, rör ner sockret och vispa ännu till en blank smet. Riv chokladen (jag hackade den) i små bitar och blanda i den. Klicka små bollar på plåten (jag spritsade för jag tänkte att det går snabbare så och då kan barnen bättre vara med och hjälpa också). Grädda först i 20 minuter i 140 grader och sedan 45 minuter i 110 grader. De är klara då de känns torra och släpper plåten.
3 kommentarer:

 1. De brukar gå lite så, De finns aldrig sen när man skulle behöva de. Men jag har konstaterat att finns de hela tiden kex å frukt m.m så tröttnar dom till sist på att tömma burken/skålen på allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har jag också märkt att nog stämmer. Vi har hellre just kex framme i en burk än t.ex. godisdag för då blir det sådan hysteri kring den där godisen. Det har faktiskt aldrig hänt att de skulle ha ätit kex ur burken utan lov. Det är nog vi vuxna som är de värsta kextjuvarna i det här huset :)

   Radera
 2. Hej!

  Jag vill bara visa att det finns en ny webbutik som heter www.aleka.se som innehåller över 8000 lås, brand och säkerhetsprodukter. Tänkte om ni vill gå in och se om det är nåt som passar. Om ni har nån plats för länkar får ni gärna lägga in min länk om ni tycker sidan är bra och relavant.
  Tack på förhand.
  Mvh//

  Hans-Åke på Aleka

  SvaraRadera