torsdag 9 maj 2013

Två sorters småbröd

Idag däremot har det varit perfekt väder för en dag i köket. Jag fick boken "Kakfrossa" skriven av Claes Karlsson i present för ett tag sedan och dagens experiment är hämtade därifrån. 

Först gjorde jag deg till hallongömmor och medan den väntade i kylskåpet gjorde jag deg till muscovadokakor. Sedan bakade jag ut hallongömmorna och därefter muscovadokakorna och medan den andra plåten muscovadokakor var i ugnen dekorerade jag hallongömmorna. Här kommer recept och bilder, varsågoda:

Hallongömmor

6 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör

Fyllning: hallonsylt

Garnering: 2 dl florsocker, 3 msk vatten som blandas ihop med någon droppe citronsaft och ev. hushållsfärg


Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg. Plasta in degen och låt den vila ca två timmar i kylskåpet. Kavla ut degen så att den blir 2-3 mm tjock och ta ut cirklar som har en diameter på ca 5 cm. Lägg lite sylt på ena halvan och vik ihop rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter. Dekorera då de svalnat.

Muscovadokakor

200 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
75 g riven mandelmassa
1,5 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl

Garnering: ett ägg och muscovadosocker

Vispa samman smör, florsocker och mandelmassa. Blanda därefter i mjöl och vaniljsocker. Arbeta till en deg som får vila i kylskåpet i en timme.Dela därefter degen i fyra lika stora bitar som rullas till stänger. Plasta in rullarna och låt dem vila i kylskåpet i ca 2 timmar. Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla dem i rikligt med muscovadosocker. Skär rullarna i en halv cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt. Gräda dem i 200 grader i 8 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar