fredag 9 mars 2012

En fönsterfråga

Eftersom vi fick en fråga om storleken på våra fönster tog jag ett snabbt varv med kameran för att fota de viktigaste fönstren. Det var dock ett så konstigt ljus idag på dagen att det var totalt omöjligt att få bra bilder av fönstren, förmodligen borde jag ha gett kameran till treåringen istället.

Här kommer nu i alla fall måtten på de viktigaste fönstren angivna i centimeter i formen bredden x höjden. Alla fönster börjar ca 40 cm från taket, förutom där taket är nersänkt (i våtutrymmena och burspråket). Rumshöjden i de övriga utrymmena är ca 2,5m.

I köket har vi två fönster. Det större är 110 x 120 och det mindre 50 x 120 (vi har ett likadant i grovköket). Båda fönstrena kommer ända ner till arbetsytan och det gillar jag för då trivs ju blommorna där och så ser det trevligt ut från utsidan också.Burspråkets tre fönster är 110 x 160. Det innebär att det är 50cm från fönstrets nedre kant till golvet.

I vardagsrummet har vi fem fönster och de har måtten 110 x 180. De är våra största fönster. Från nedre kanten till golvet är det 30cm. Vi har valt att ha tak ovanför bakterassen utanför vardagsrummet eftersom solen lyser in där hela dagen. Terasstaket gör att solen inte kan lysa rakt in i rummet men vardagsrummet är ändå väldigt ljust. Det blir inte heller lika varmt i rummet som om solen skulle lysa rakt in.


Fönstret i arbetsrummet är 110 x 120cm. I ritningarna har vi ett större fönster, men vi ändrade det till ett mindre så att vi skulle få skrivbordet under fönstret.


I trappan har vi ett litet och ett stort fönster. Det lilla har måtten 50 x 50 och det stora (som fortfarande är otvättat - snacka om att ha fönster på en opraktisk plats!) är 80 x 100.


TV-rummets fönster är båda 80 x 140cm.


I vårt sovrum är de två stora fönstren 80 x 120cm och det lilla är 50 x 50. Vi har ett likadant litet fönster till höger i klädrummet så att det ser symmetriskt ut från utsidan.


Fönstren i barnens sovrum är 130 x 120.


I övrevåningens badrum har vi ett likadant fönster som i trappan, d.v.s. 80 x 100, också det för att det skall se symmetriskt ut från utsidan då badrummet är bredvid trappan.


Förutom de fönster som jag fotat här har vi väl åtminstone två i grovköket, ett i duschen och ett i bastun. Och nu börjar det dessutom vara dags att tvätta dem, trevligt! Fönstrenas placering syns ju också på planritningen om jag skulle lyckas få upp den hit bara.

5 kommentarer:

 1. Tusen, tusen tack för svaret angående fönstrena!Måste ännu fråga om du mätte fönstrena eller läste av ritningen? Tänkte att måtten kan kasta lite beroende på (om en del av fönsterkanten är dold)

  Vi funderar på att ta hus av Teritalo också. På vår skiss har de planerat fönstrena 120x140, men jag blev att fundera kring om de upplevs smala. I vardagsrumemt har vi planerat 90x180. Ännu finns tid att ändra sig.

  Det är roligt att kunna läsa om ert husbygge. Ni har jättefint hus!

  SvaraRadera
 2. På våra fönster är det bara två kryss i vardera fönster trots att det ju borde vara samma bredd som på era vardagsrumsfönster, hmmm...

  SvaraRadera
 3. Måtten är från ritningen. I ritningen står det alltså att vardagsrumsfönstren är 110 cm breda. Själva fönsterglaset i vardagsrumsfönstren är i praktiken 92 cm brett, och avståndet mellan fönsterkarmarna är 108 cm.

  Jag tycker att våra fönster är riktigt tillräckligt stora. Det är endast i köket som jag tycker att det skulle ha varit trevligare med ett större fönster, men där är det ju också en fråga om hur mycket skåputrymme man är villig att offra till fönstren.

  SvaraRadera
 4. Ok! Då borde ju våra fönster vara helt ok också, för jag tycker att era ser riktigt bra ut. I och för sig har vi oftast bara ett fönster på vart ställe, förutom vardagsrummet med tre st, så det blir mindre ljus än om man har flera brevid varandra.

  Jag kommer nog att läsa der här inlägget måånga gånger :) Precis som du skriver får man välja mellan stora fönster och skåp i köket. Ev kommer vi att ha ett 50 cm fönster där också, men klurar på om det gör så stor nytta.

  Lyckas du få upp skiss på huset vore det riktigt intressant och se. Tycker att skisser som folk sen bygger ofta säger mer än ritningarna i broschyrerna. Tack för infon än en gång!

  SvaraRadera
 5. Jag har en kompis som har fönstertvättningsfirma :) Rekommenderas varmt!
  Hittas på fb under Hirvensalon Ikkunanpesijä :)
  Är en dansk kille som heter Benjamin, pratar danska och engelska. Mycket trevlig kille. Plus att man får ju avdra hans tjänster i hushållsavdraget men det visste du säkert :)
  Jenni H-L

  SvaraRadera