lördag 17 mars 2012

Trädgårdsdrömmar

Jag vet nästan ingenting om trädgårdsskötsel, odling och växter. Jag vet bara att jag vill ha en vacker, men definitivt lättskött trädgård. Gården skall vara naturnära där de vackra tallarna och bergen som omger huset står i huvudroll men jag vill ändå ha blomrabatter, trädgårdsland och bärbuskar.

I blomrabatterna vill jag ha så mycket marktäckande växter och perenner som möjligt för jag vill inte och hinner inte rensa en massa ogräs så jag skulle inte klara av att hålla dem snygga. Trädgårdslandet tänkte jag fixa i form av lådor eller pallkragar som de väl heter. Jag skulle vilja ha en låda med bara örter och så några lådor till med plats för potatis, jordgubbar, sallad, morötter, rädisor, sockerärter och säkert någonting till. På den här bloggen hittade jag underbara bilder på någon som tänkt precis som jag.

Jag har köpt och lånat en massa trädgårdsböcker och skissat upp hela gården på ett stort papper. Sedan har jag skrivit listor på vilka växter jag tänkt att skulle komma var. Det är ändå bäst att skynda långsamt och att inse att jag inte klarar av att förverkliga allt på en gång, fast jag helst skulle vilja att allt gården skulle förvandlas som om någon viftat med ett trollspö. Det är tur att min mommo och moffa vet allt som är värt att veta om trädgårdsskötsel. Om alla mina planer skulle gå åt skogen kan jag i alla fall räkna med att jag, precis som alla år sedan jag flyttade hemifrån, får tomatplantor och blommor att plantera i krukor av dem.

3 kommentarer:

 1. Vår gård ser ut som en byggplats än. Skulle också vilja ha fin trädgård, men då jag vet noll. Fick mammas gamla kartotek hon samlat på växter så har nog plockat ut vad jag tycker är fint. Men så skall det förverkligas:) Därtill så måste vi bygga ut vid något skede så känns dumt att de rabatter vi har kommer att försvinna(och en del av gräsmattan)
  Men någongång...någongång:)
  Fast finns ju annat som tar en hel del energi;)

  SvaraRadera
 2. Oj, har ni sådana planer också! Det är inget litet projekt ni har framför er då. Tid och energi är alltid en bristvara :)

  SvaraRadera
 3. Måste, med två sovrum nu (har nog brasrummet snart klart i källaren och kunde bli vårt sovrum för tillfället) så måste det byggas ut. Vi vill ha två sovrum till och en matsal. ETT MÅSTE. Men ok, de bodde fyra personer här tidigare och ingen inredd källarvåning så nog skulle det ju gå. Det optimala skulle vara att få "hyra" in en extra byggdel, för sedan då barnen flyttar ut så har man ju en massa tomma rum och som åldring städa. Bara kruxet att denna idé inte finns på marknaden;)

  SvaraRadera