fredag 30 augusti 2013

Äppelmos, äppelmuffins och ugnsäppel


Jag och Noah plockade en stor påse äppel hos hans dagmamma som är världens bästa på alla sätt och vis. Äpplen resulterade i dessa tre:

Ugnsäppel

Äppelmos


Äppelmuffins med kaneltäcke


Äppelmuffins med kanel


310 g vetemjöl
1 msk bakpulver
2 krm salt
2 tsk kanel
80 g muscovadosocker
3 äppel
2,5 dl mjölk
2 ägg
120 g smör

Topping
råsocker
kanel

Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel, socker och hackade äppel i en skål. Smält smöret och vispa ihop det med mjölk och ägg. Rör ner blandningen i de torra ingredienserna och rör snabbt ihop smeten. Den ska bara nätt och jämnt blandas. Klicka ut i formar (de stiger inte så mycket så man kan sätta dem ganska fulla, det blir ca 20 muffins). Blanda lite råsocker och kanel och strö ovanpå. Grädda muffinsen i 200 grader i 20-25 minuter.Ugnsäppel har väl alla gjort någon gång. Eftersom barnen inte gillar ugnsäppel med skal på så skalade och klyftade jag äpplena. Ovanpå strödde jag havregryn, pinjefrön, cashewnötter, farinsocker, sirap och smörklickar. In i ugnen en kvart på 200 grader och så åt vi röran varm med vaniljglass. Det här är en perfekt fredagsefterrätt eftersom man kan sätta vad helst man har hemma på äpplena och allt blir klart i ett huj.

2 kommentarer:

  1. Hos oss blev det äppelmos i kväll :) Tror jag ska prova på äppelmuffins!

    SvaraRadera
  2. Gör det, de blev saftiga och goda! Det skulle passa bra att spritsa frosting med vaniljsmak på dem, eller kanske en liten klick flora visp med vaniljsmak om man vill vara riktigt festlig :)

    SvaraRadera