Det här är nästan mitt första försök att spritsa cupcakes som ser ut som blommor. Jag har länge tänkt köpa små blomkrukor att lägga in vanliga muffinsformar i men i somras hittade jag silikonformar som ser ut som blomkrukor på rea. Förutom att testa ny spritsteknik med en ny tyll gjorde jag också ett nytt muffinsrecept med vitchoklad i. Och för att göra detta experiment ännu mer spännande valde jag att göra marängsmörkräm för det är den frosting jag brukar ha mest problem med att få att bli rätt konsistens utan att den skär sig.
Tyllen jag spritsade med kom med nr 7 av tidningen Koristeelliset kakut och receptet på vitchokladcupcakes är från nr 1. Jag fick hela min svärmors samling av tidningsserien i en fin samlarmapp med alla tillbehör och allt. Tack, tack än en gång - det kliar i fingrarna av lust att testa nya saker därifrån! Frostingreceptet är från boken "Dekorera cupcakes, kakor & tårtor" av Annie Rigg.
Vitchokladcupcakes
125 g smör
125 g florsocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
125 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
75 g vitchoklad
1 msk mjölk
Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjukt smör och florsocker med elvisp i en skål tills blandningen är lätt och luftig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa. Blanda ner vaniljextrakt. Blanda bakpulver och mjöl och sikta ner det. Blanda. Hacka vitchokladen och rör ner den. Rör till sist ner mjölk så att blandningen blir mjuk och flyter ut lite. Fyll formarna till 2/3 och gräda 18-20 minuter tills ytan är gyllenbrun. Låt svalna helt innan dekorering.
Marängsmörkräm
2, 25 dl socker
3 äggvitor
250 g mjukt smör
1 tsk vaniljextrakt
Häll socker och äggvitor i en värmetålig skål och placera den över
vattenbad. Vispa tills sockertermometern visar minst 60 grader. Häll upp
i en annan skål och vispa tills volymen fördubblats och blandningen
svalnat och är styv och blank. Det tar ca 3 minuter. Tillsätt smöret i
bitar i omgångar och vispa hela tiden tills glasyren är slät och fin.
Vänd ner vaniljen och eventuell färg och använd glasyren direkt.
Här
kan man se principen för hur man spritsar kronblad på blommor. Min tyll
är lite böjd så den är inte exakt likadan som hennes men jag gjorde ungefär likadant. Frostingpåsen fyllde jag med både vit och rosa
frosting för att få en vit rand på kronbladen.
Lite får jag kanske öva ännu... |
Sedan tog frostingen slut. De här får bli till eftermiddagskaffet idag. |
Vad duktig du är. Skulle aldrig lyckas med det. Fast Rocky-road klara jag av. Och att det var gott :)
SvaraRaderaLinnéa
Nåmen tack! Oftast blir det på något sätt bra då man spritsar fast det kanske inte blir som man först tänkt sig tycker jag :)
SvaraRadera