lördag 27 november 2010

Idag har vi alla tagit en promenad i vårt hus

Håldäcken levererades i torsdags så nu kan man stå på huset. Det var lite spännande då leveransen kom eftersom vägen är backig, smal och slingrande och det är rätt så halt före så vi fick beställa dit en traktor och ploga och sanda innan de kunde köra dit, men det gick nog bra sedan. Hur som helst var det roligt att kunna gå "inne i huset" och stå och se och fundera på vad man kommer att kunna se genom de olika rummens fönster. Innergolvet kommer att komma 28 cm högre upp än håldäcket så huset kommer ganska högt upp så att man ser ner på gården.

Här ser man baksidan av huset. Det kommer ännu en terass från huset till pelarna. Vattenbrunnen syns också. Fast än har vi inte installerat någon pump där, vi vet faktiskt inte ens om det verkligen kommer något vatten från hålet.

Också gårdsplanen börjar ta form på ett nytt sätt då allt börjar vara fyllt omkring byggnaderna. Där finns en fin enbuske mellan huset och garaget, som jag på alla sätt försökt rädda från att bli under någon materialleverans, och nu överväger jag att sätta en slinga med julljus i den så att vi får lite julstämning på tomten också.

Timmermannen har också kommit igång med uppsättandet av garaget, fast det är nog inget större nöje för honom att arbeta utomhus i -10 grader utan några möjligheter att värma sig.

Garage

måndag 22 november 2010

Släkten till hjälp

Det visade sig vara lite krångligare än vi tänkt att fixa isoleringen runt sockeln. Då pappa och Jonas började med det på söndagen verkade det som om de skulle få hålla på i en vecka minst med bitumin, som är en slags filt med lim på, som skall värmas med blåslampa för att bli lite klibbig så att den fastnar på sockeln. Förmodligen skulle det ha tagit fast bättre om det inte varit minusgrader och sockeln kall och fuktig, så jag får ta tillbaka mina ord om att vintern inte orsakat oss några bekymmer.

Tur att det fanns hjälpsamma släktingar att kalla in, min faffa, moffa, mommo och lillebror samt en av Jonas vänner ställde upp igår och idag så nu är vi nästan klara. Dessutom började min mommo elda upp vår kvisthög i morse och nu finns det bara en stor glödande hög med aska kvar, så det skall hon också ha ett stort tack för. Synd bara att vi inte hade tid att åka dit och grilla korv ikväll för det hade varit gott och mysigt. Nå sedan då vi börjar fixa gården lär vi nog få röja bort en hel del små träd och buskar så det kommer säkert fler chanser till korvgrillning.

Jordarbetarna har varit där idag, men tyvärr blev de inte riktigt klara med garagegrunden ännu så timmermannen är ganska stressad över att han fortfarande inte kan börja sätta upp garaget i morgon. Det innebär att han säkert måste göra ganska långa arbetsdagar för att hinna och att Jonas förmodligen måste åka till bygget och hjälpa honom efter jobbet en del de kommande veckorna. Nå på onsdag kan han helt säkert börja med det, så vi får bara hoppas på att han hinner. Jordarbetarna har i alla fall fått mycket beröm för sitt noggranna arbete med dräneringsrören och fyllandet av talkoarbetarna som varit där och sett deras jobb idag och det känns bra att veta att det förmodligen blir bra gjort i alla fall.

lördag 20 november 2010

Förseningar

Det är ganska vintrigt ute för tillfället, men det hindrar åtminstone inte hittills arbetet på tomten. Att det inte hänt så mycket sen jag skrivit sist har helt andra orsaker, nämligen att jordarbetsfirman blivit försenade på ett annat projekt och därmed inte ännu heller fyllt grus i och kring garagegrunden, vilket lett till att vi fortfarande inte har kunnat börja sätta upp garaget, så allt material till det ligger bara där på tomten.

Garagematerial

I morgon skall Jonas till tomten och sätta isolering på utsidan av sockeln, både på husets och garagets. Min pappa har lovat hjälpa till. Egentligen skulle jordarbetarna ha gjort detta, men nu måste vi fixa lite själva för att deras arbete skall gå snabbare sedan då de väl kan börja. Det börjar nämligen bli lite bråttom då timmermannen inte kunnat sätta igång med uppsättandet av garaget ännu och han har ett annat jobb som han skall börja med i mitten av december, så han borde vara klar hos oss tills dess. Vi har absolut ingenting emot att arbeta lite själva på bygget för intresse finns nog, det är bara det att vi inte riktigt har tid att ta oss an några större jobb där.


Garagegrunden som ska fyllas med grus



Husgrunden som inte ska fyllas med grus utan täckas med håldäck

På torsdag levereras håldäcken, d.v.s. det som heter ontelolaatta på finska, till huset. Sedan ska de gjutas fast och efter det är husgrunden klar och får stå intäckt över vintern och vänta på huselementen.

onsdag 3 november 2010

Ljus i vårt "hus"

Det händer på tomten, som numera faktiskt är mer ett bygge än bara en tomt. Tyvärr har jag inga bilder därifrån att uppdatera bloggen med, det är ju absolut omöjligt att hinna dit medan det är ljust nu då det är vintertid dessutom, det är ju bra om man hinner hem från jobbet innan det är mörkt.

Harkkorna till garagegrunden är radade och sockeln har blivit gjuten. Dessutom levererades takstolarna till garaget idag och Jonas har varit dit med min pappa i mörkret och täckt in dem i väntan på att garaget skall börja sättas upp, vilket eventuellt sker i slutet av nästa vecka. I morgon 16-tiden kommer resten av lösmaterialet. Orsaken till att det ändå inte sätts upp redan denna vecka är att garagegrunden ännu skall fyllas med grus, vilket samma jordarbetare som vi anlitat tidigare kommer att göra och de hade inte möjlighet att komma förrän nästa vecka. Timmermannen blir ändå inte sysslolös för harkkorna till husgrunden skall också radas.

Idag har vi också fått el till tomten, vilket underlättar en hel del. Tydligen hjälper det att ha kontakter för Fortum påstod att elen inte skulle levereras på tre veckor, men sen råkade timmermannen känna någon som drar ellinjer och då gick det betydligt snabbare. Nu har vi i alla fall ordentlig belysning där.

Nästa gång skall jag uppdatera med bilder!