torsdag 26 januari 2012

Vårkänslor del 2: TV-rum och sovrum

Det är inte bara barnens rum som är skärgårdsinspirerade utan även TV-rummet ville jag inreda så och det blev en hel del blått och randigt. En stor matta och en hylla på väggen ovanför TV:n vore trevligt.


Gardiner från Ellos och kuddar från Ellos och IKEA.

I sovrummet hade vi blått på gamla stället och nu ville jag absolut ha någonting annat, gärna något varmt, ganska feminint och romantiskt. Men vårt sovrum är inte det jag prioriterar högst (även om jag saknar sänggavel och nattduksbord) så därför nöjer vi oss för tillfället med detta:

Gardiner från IKEA och kuddöverdrag från Ellos.


Vårkänslor del 1: kök och vardagsrum

Mitt i det härligaste vintervädret tröttnade jag på julgardinerna. Det roliga med att plocka bort dem är att jag nu för första gången kan inreda med de färger jag ursprungligen föreställde mig i vårt hem då jag i somras gick omkring och dagdrömde här på bygget.

I vardagsrummet skall det vara grönt och rosa. Till hösten kunde man tillsätta lite brunt eller varför inte grått. Lite mera grönväxter, kanske en ampel i fönstret och stora gröna och rosa ljus på bordet och en fåtölj är vad jag drömmer om. Snart skall vi få ett vitrinskåp från min fammos och faffas sommarstuga och bara allting sedan hittat sina platser skall vi sätta upp lite foton på väggarna också.

Inspirationsbok nr 1 för tillfället (klicka på bilden så att den blir större så ser ni bättre vad det är)

Gardiner som min mamma köpt från Ellos. Vilken tur att de inte passade hemma hos dem! Min mor påstår att det i Pargas är tradition att man skall ha ljusstaken i fönstret till Runebergsdagen, men det har jag nog aldrig hört förut. Nå, nu kan i alla fall Runebergsdagen komma för tårtorna är bakade. Nu återstår bara problemet med att få dem att inte försvinna innan dess.

Evighetsprojektet


Men jag är som tur fortfarande så salig över att ha ett hjälpkök att det nästan är roligt att vika byke.

Och nej, jag tänker inte stryka allt. Men jag tycker att det är riktigt praktiskt med ett utdragbart strykbräde.

måndag 16 januari 2012

Ut med julen - in med lite nytt i köket

Det blev ovanligt tomt då vi slängde ut granen och plockade bort julpyntet. Julgardinerna, ljusstaken och stjärnorna i fönstren får dock hänga kvar någon vecka till. Jag tänker på dem mer som vinterdekorationer än något som bara hör julen till. Som tur hade vi inte ännu fått upp allt som jag lyckades inhandla under shoppingrundan på mellandagarna så dessa prylar fick tillsammans med lite murgröna kompensera tomheten i köket.

En redskapshängare eller pot rack från Kodin Ykkönen ovanför köksön.

En stång från IKEA ovanför vedspisen.

Och en vaxduk från en lokal tygaffär. Jag tror att det kommer att bli mycket rosa här i vår.

fredag 6 januari 2012

Bäst och sämst

Jag har funderat på det här inlägget ett tag. Vad har vi varit nöjda med i huset och vad tycker vi nu då vi bott här ett tag att vi borde ha gjort annorlunda? Vilka val var lyckade och var missade vi?

Det bästa:
  1. Rymligheten. Luftigheten i rummen och det att inget rum känns trångt. Det är ljust, varmt och välkomnande. Ungarna kan aldrig påstå att de har för små rum med 19,1 och 18,6 m² golvyta.
  2. Köket. Stora arbetsytor, köksön, färgerna, stora lådor som gör sakerna lättåtkomliga och kastrullskåpet.
  3. Vedspisen. Jag blir glad varje gång jag ser den. Värd varenda cent.
  4. Jordvärme. Ekologiskt och förmånligt. Sköter sig själv.
  5. Dimmers. I alla rum. Varmt sken och dämpad belysning är bara så mysigt och inverkar på hur hela rummet ser ut.
  6. Förvaringsutrymmet. Skilt klädrum, skrubben under trappan, skrubben invid trappan i övrevåningen och dessutom ett varmt förråd och bruksvind i garaget.
  7. Golvet. Jag kommer aldrig att tröttna på färgen. Jag gillar strukturen, plankmodellen och fasningen mellan "plankorna" i nedrevåningen. Det tycks vara mycket hållbart.
  8. Centraldammsugaren. Så tyst att man kan tala i normal samtalston och att barnen kan se på TV i samma rum. Ingen klumpig sak, som ungarna hänger på och som hamnar upp och ner så fort man rycker i den, att släpa på. Inga påsar att tömma och man hör då telefonen ringer.
  9. Två duschar. Så behändigt då man kan duscha samtidigt som barnen.
  10. Terasserna. Breda och åt alla väderstreck.


Det sämsta:

  1. Storleken - ironiskt nog. Med mindre yta hade man kunnat välja dyrare material (eller spara pengar). Huset hade inte heller tagit hundra år att städa. Men jag vet nog inte var jag skulle vilja minska på utrymmet heller.
  2. Spacklandet. Jag säger bara: spackla inte själv! Det är inte billigt att ha någon firma att sprutspackla men det måste vara värt pengarna. Även om man bjuder in hela släkten att spackla sparar man två månader i arbetstid. Dessutom blir man aldrig någonsin helt nöjd med slutresultatet om man spacklar själv. Och hur roligt att det nu sen att lappa spruckna hörn?
  3. Elplaneringen. Placeringen av en del uttag är helt åt skogen. Ett exempel är nedrevåningens wc där det var meningen att vi skulle ha två lampor som hängde från taket, en på vardera sida om lavoaren. Ena uttaget är på sidan om lavoaren och det andra är typ rakt ovanför. Och varför har vi inget eluttag alls i tamburen?
  4. Ventilationen som visade sig ha väldigt högt ljud. Speciellt i arbetsrummet där systemet blåser in luft. Jag skulle aldrig kunna sova i det rummet.
  5. Vattnet. Framförallt mängden vatten. Om vi vill ha en bubbelpool i övrevåningen skall nog ingen duscha i nedrevåningen samtidigt som man fyller den med vatten. Sedan var det ju det här med fluor.
  6. Kaklen i grovköket, duschen och bastun. De var billiga och ser billiga ut. Färgen känns inte helt rätt. Men vi fick stora kakel i grovköket och små i duschen och bastun och det är bra. Dessutom blir de inte alls hala och det är en bra egenskap med småbarn.
  7. Golvet. Det har också några olägenheter. Det är hårt och kallt precis som laminat brukar vara. Det låter väldigt högt då leksakerna kommer flygande. Dessutom har ungarna slitit hål på knäna på sammanlagt 7 par byxor sedan vi flyttade hit och de har aldrig fått hål på några byxor förut så det måste bero på golvet. Dessutom syns fläckar mycket bra på det. Varenda liten dregelpöl som Noah lämnar efter sig blir till en stor lysande fläck.
  8. Garagets tekniska utrymme. Onödigt stort. Kvadraterna kunde ha använts bättre.
  9. Höjden på arbetsytan i köket. Vi borde ha planerat en lägre yta för mig att arbeta vid någonstans. Nu märker jag att jag står på tå ibland, för att få kraft att knåda deg t.ex.
  10. Utrymme att torka tvätt på. Tvättlinan i duschen rymmer nätt och jämt en full maskin och här tvättas det ofta två om dagen. Men hur vi än funderade fick vi inte en lina att passa någon annanstans. Men vi har ju torkskåpet och vi har också en ställning på ben som vi t.ex. kan lyfta ut på terassen.

Slutsatsen är att de goda sidorna definitivt väger tyngre än de dåliga. Jag skulle lätt kunna komma på minst 10 bra saker till (som t.ex. brasan med lucka åt två håll, glasväggen i bastun, omgivningen o.s.v.) men jag var tvungen att tänka efter några dagar innan jag kom på 10 dåliga saker. Överlag är vi alltså mycket nöjda med våra val och hittills har utrymmena och utrustningen motsvarat våra behov väl.

Jullovsprojektet

Jullovet är nästan slut och Jonas har börjat jobba efter föräldraledigheten så några större framsteg gällande vår att-göra-lista är inte att vänta, men en sak kan vi i alla fall stryka och det är skrubben under trappan.

Före:


Under arbete:


Sluresultatet:




Bättre?

Skrubben har t.o.m. golvlister. Den kan också bli husets bästa gömställe.

torsdag 5 januari 2012

Bildserie: gården i januari 2012

Vi har haft byggnadsmaterial utspritt över hela gården. Fördelen med att det inte kommit någon snö är att vi hunnit städa undan det som absolut behövde fås in under tak. Nackdelen är att gården ser dötrist ut och det skulle vara mycket uppiggande med ett litet snötäcke.

Året började lovande:


Och så här såg det ut idag:


Jag börjar ha en bild av hur gården skall formas. Dessa högar skall skuffas bakåt och också bredas ut kring avloppsreningsverket och sluttningen vid burspråket. Vi funderar på att så gräsmatta här på vänstra sidan om infarten och det skulle förmodligen bli den enda plätten med gräs.

Vid enbusken kunde vi kanske ha ett litet trädgårdsland.



Baksidans terasser saknas ännu. Istället fungerar terasstommen som förvaringsplats för en del virke.


Det finns också en hel del träd som borde fällas och de närmaste skogspartierna borde rensas och snyggas upp. Det känns ibland som om skogen är lite väl nära då man tittar ut genom fönstret.

Typiskt januariväder?

onsdag 4 januari 2012

Nytt i badrummen

Från att-göra/skaffa/sätta-upp-listan kan vi numera stryka:
  • tvättlina
  • handdukskrokar i duschen
  • handdukskrokar i övre wc:n
  • spegel i nedre wc:n