söndag 27 juni 2010

Inredningsplanering

Eftersom jag är ganska ointresserad och okunnig då det gäller allt det tekniska som ett bygge medför, som t.ex. elplanering, uppvärmingssystem, brunnsborrning och annat som har med rördragning o.s.v. att jag göra har jag fokuserat på inredningen. Vi valde att i god tid kontakta en inredningsplanerare som kunde hjälpa guida oss igenom djungeln av olika inredningsmaterial och -färger, men valet av inredningsplanerare hade nog kunnat lyckas bättre. Vid vår andra träff visade det sig att hon nog inte riktigt lyssnat på våra visioner av hur vårt hus skall bli, utan använt sig av mycket moderna material och detaljer medan vi i inredningen vill få fram en lantlig och romantisk anda. Nå, på vår tredje träff var planeraren mer inne på vår linje och slutresultatet blev att vi är helt nöjda med den hjälp vi fått. Vi kommer att kontakta henne på nytt för mer detaljerad hjälp sedan då huset levererats.

Vi kommer att använda mycket vita, bruna, beiga och rosa färger i inredningen och matta ytor. Vi har valt att satsa en hel del på köket, som vi vill att verkligen skall vara husets hjärta och samlingspunkt där alla får plats att umgås och där det är bekvämt att arbeta. Pricken på i:et i köket torde bli en gammaldags vedspis, som vi hoppas få in även om det innebär att vi måste mura en till rökkanal i skorstenen.

Ett av de största frågetecknen då det gäller inredningen lär vara golvmaterialet. Jag har fullständigt förälskat mig i detta äkta plankgolv, som verkligen skulle ge den lantliga känsla vi vill ha, men som dessvärre kostar dubbelt mer än t.ex. parkett. Och med tanke på att hela nedre våningen, bortsett från våtutrymmena, skulle ha samma golv lär det inte bli billigt. Vi får se om vi på något sätt lyckas klämma in plankgolvet i budgeten eller om vi ännu hittar ett annat alternativ.

På denna sida finns många fina Bloggar om hus, inspiration för dig som bygger nytt hus.Då man läser om byggprojekt m.m. kan det, om man själv bygger i Finland, vara bra att ta i beaktande att de har andra bestämmelser gällande vissa saker i Sverige.

5 kommentarer:

 1. Det där golvet är helt enkelt underbart. Definitivt värt att dra in på något annat för att få det där istället för parkett. Och det låter som om ert hem kommer att bli jätte hemtrevligt. :)

  (Jag glömde ju i min förra kommentar att säga grattis till att ni skrivit under pappren med Teri-Hus!)

  SvaraRadera
 2. Ser bra ut, ritningarna ser bra ut också. Det kommer ju att bli jätte stort. Blir nästan lite avis här när jag själv inser att jag kommer aldrig någonsin bo i ett egnahems hus... och ännu för en tre år sen såg jag det som en självklarhet.
  Kiva och se hur bygget framskrider:) väntar på nästa uppdatering...:D

  SvaraRadera
 3. Vilken av jukka-talos modeller har ni valt? Vi har tänkt bygga ett hus vars planritning är mycket nära det ni valt.
  / Gosan

  SvaraRadera
 4. Den som vi utgick ifrån heter på deras hemsida Nettimalli 175-4. Men vi har förstorat den så att bostadsytan nu är på dryga 180 kvadratmeter, bl.a. för att vi ville få in en köksö i köket och både en soffgrupp och ett matbord i vardagsrummet.

  SvaraRadera
 5. Okej, tack för hjälpen. Jag ska se på deras modell också om det skulle gå att ändra den så att den blir som vi vill ha den.
  / Gosan

  SvaraRadera