fredag 29 oktober 2010

Grundarbete

Vi kan vara riktigt nöjda över de senaste dagarnas framsteg på tomten. Förra veckan fixades en del avlopps-, vatten- och kabelrör som går under och mellan husen. Även elcentralen hämtades på plats. Dessutom lades ett 10 cm tjockt lager av kapillärgrus ovanpå det grövre gruset som grunderna skall byggas på. Kapillärgruset behövs för att fukten inte skall stiga uppåt.

På måndag denna vecka började timmermannen med att snickra ihop formarna att gjuta "anturan" (fundament på svenska) i och sedan fixade han armeringsjärnen till anturan och idag har vi redan gjutit anturan. Detta är alltså fixat för både huset och garaget nu, vilket knappast skulle ha varit möjligt på en vecka om inte min lillebror haft prao (praktisk arbetslivsorientering) och gjort praon med timmermannen vi anställt, så vi får nog hitta på något lämpligt tack till honom för att han varit så hjälpsam.


Så här såg det ut då formarna var snickrade och järnen ditlagda, men ännu inte fastsatta. Tyvärr har vi lite svårt att hinna till tomten medan det är ljust på vardagarna så det är svårt att få bra bilder.Så här såg det ut då de idag fyllde formarna till husets fundament med betongmassa. Den undre bilden är garagegrunden. Här är pallarna med harkkor färdigt nerlyftade så dem behöver timmermannen inte bära någon längre sträcka.
Värmebrunnen vid garaget.

Idag hölls dessutom startmötet där stadens byggnadsinspektör och vår huvudplanerare närvarande så nu har vi också officiellt börjat bygga.

I morgon skall vi vara på tomten och bära harkkor till husgrunden (block har jag lärt mig att de heter på svenska) så att de finns närmare till hands för timmermannen då han behöver dem nästa vecka. Dessvärre måste vi också hämta en generator till tomten för nästa vecka behöver timmermannen el. Fortum klarar inte riktigt av att hålla de leveranstider de lovat för de har inte ens slagit upp de tre elstolpar som behövs för att vi skall få el till tomten ännu. Tur att pappa har en generator, som vi kan låna, i garaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar