tisdag 1 februari 2011

Köks(k)valet

Trots att min hälsovårdare på rådgivningen av egen erfarenhet avrådde mig ifrån att inhandla kök som höggravid är det precis vad vi håller på med. Jag vet inte om det är hormonerna som ställer till det och ger mig beslutsångest och gör att jag velar hit och dit tills jag inte ens själv vet vad jag vill längre eller om det i vilket fall som helst skulle vara hopplöst svårt att bestämma sig.

Vi har kommit fram till att vi för enkelhetens skull tänker köpa kök, hjälpkök (alltså grovkök) och möblemang till övre våningens badrum från samma ställe. Vi har också begärt offerter på garderober till hallen, barnens rum och till den walk-in-closet som finns i anslutning till vårt sovrum, men eftersom det finns gott om billigare lösningar till förvaringsutrymmen än måttbeställda skjutdörrsgarderober är vi osäkra på om vi alls skall ta dem i beaktande i detta skede. Fördelen med dessa garderober är att de blir gjorda så att de passar exakt i våra utrymmen, om man tar garderober från t.ex. IKEA får man finna sig i att man kan välja t.ex. ett dubbelskåp på 1m och ett enkelskåp på 0,5m så att det t.ex. i vår hall där väggmåttet är 1626cm blir tomt på båda sidorna om en icke måttbeställd garderobhelhet på 1,5m.

Själva köket är hur som helst det viktigaste och vi har begärt offerter av RG-kök, IKEA, Zacus, Puustelli och Keittiömaailma och därifrån är det frågan om Petra-kök. I praktiken står valet mellan de tre sistnämnda, varav Zacus offert är billigast och Puustellis dyrast. Utseendemässigt är vi lika nöjda med alla tre alternativ, det blir vitmålade, matta, mdf-dörrar med en fyrkantig utsmyckning, s.k. spegel, och arbetsbänkar av massivt trä i ek. Jag vet ju inte, men jag har en känsla av att kvaliteten och servicen är bäst hos Puustelli, de bär t.ex. in allt sedan då det levereras, vilket de två andra firmorna inte gör. Däremot har Puustelli lite mer begränsningar då det gäller måtten på sina lådor och skåp än de andra två tillverkarna, t.ex. i köksön måste vitrinskåpets djup bli 33cm, medan vi kan få det 40cm djupt från de två andra tillverkarna så att köksöns yttre mått skulle bli 1m x 1,6m som vi önskat.

Hjälpköket är ganska rymligt och det blir en hel del skåp där också så även priset på det är ganska väsentligt. Hjälpköket från Keittiömaailma är A la Cartes och de har nu i februari en kampanj där man får alla arbetsbänkar i laminat helt gratis så därav är Keittiömaailmas hjälpkök det förmånligaste. Jag är dock inte så nöjd med skåpdörrarna vi valt så om det blir Keittiömaailma som vi väljer vill jag nog försöka hitta andra dörrar till hjälpköket. Nu har vi valt helt släta dörrar men jag skulle gärna ha en diskret utsmyckning på dem också, men jag har inte hittat liknande dörrar i deras sortiment som Zacus och Puustelli har.

Till övre våningens badrum har Keittiömaailma erbjudit den mest tilltalande helheten. Fast här har vi ännu några frågetecken angående vad Zacus har att erbjuda, det kan hända att de kan erbjuda en likadan helhet som Keittiömaailma. Puustelli har dock inte sådana öppna hyllor som jag vill ha på båda sidorna om spegelskåpet och de har inte heller möjlighet att sätta en dekorationslist ovanför spegelskåpet och hyllorna, utan bara en slags skiva som kommer ut ovanför spegeln. Fast även Puustellis badrumsmöbler är helt tilltalande som helhet trots att de inte är exakt sådana som jag i första hand önskat mig och det är ändå inte badrumsmöblerna, utan köket, som i första hand avgör vilken tillverkare vi slutligen bestämmer oss för.

En annan faktor att ta i beaktande är att Zacus garderober är avsevärt billigare än Keittiömaailmas och även om de också är dubbelt dyrare än t.ex. IKEAs finns det ändå en realistisk möjlighet att köpa dem därifrån.

För att göra valet, om möjligt, ännu svårare har Puustelli rätt så förmånliga hushållsmaskiner att erbjuda. Vi behöver induktionsspis, ugn, ett stort kylskåp, ett stort frys, bykmaskin samt torkskåp. Vi har inte ännu jämfört köksleverantörernas offerter på hushållsmaskiner med t.ex. Giganttis så det behöver vi ännu göra innan vi beslutar oss för varifrån vi skall köpa dessa. Jag misstänker dock att Puustellis hade så bra kampanjerbjudanden på vissa köksmaskiner att det kan vara svårt att få dem lika förmånligt någon annanstans ifrån. Sedan är det ju svårt att jämföra priserna också då olika märken kanske håller lite olika kvalitet. Vi hoppas att vi lyckas få några bra offerter på hushållsmaskiner från de företag som finns representerade på Bygga & Bo mässan nu inkommande veckoslut.

Jag återkommer med rapport om hur köksvalet framskrider och så blir det säkert lite intryck från mässan också i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar