söndag 6 februari 2011

Mässfynd och budgetångest

Besöket på årets Bygga & Bo-mässa blev av och det var riktigt lyckat. Vi började med att begära offert på ett golv från Turun Ykkösparketti, ett parkettgolv från Kährs. Jag blev dock ganska övertygad om att det inte kommer att bli det golvet trots allt eftersom jag tycker att det går för mycket i rött även om det nog är ett brunt golv. Sedan begärde vi offert på ett annat parkettgolv från Sarokas, ett golv av Timberwise och just nu är jag ganska övertygad om att det skulle vara ett bra alternativ. Men mina åsikter om golv pendlar tydligen hela tiden hit och dit. Efter en noggrann genomgång av budgeten i veckoslutet har vi dessutom kommit fram till det vi nog anat, d.v.s. att vi måste skära ner på utgifterna någonstans, tyvärr kan vi inte få allt precis så som vi skulle vilja ha det och jag tror att vi blir tvungna att överväga att ha laminatgolv även i nedre våningen. Hur det blir med den saken borde klarna inom några veckor då vi fått offerter på de sista stora klumpsummorna som ännu är lite oklara, d.v.s. el, vvs, golvvärme och golvplattans gjutning.

Vi begärde också en offert på bastumaterial från SunSauna. Vi har fått en offert på bastumaterial från Sarokas tidigare och den var överraskande dyr. Våtutrymmena är ju överlag ganska dyra kvadrater i huset och angående materialen till dem har jag gjort den intressanta upptäckten att Laattapiste, som har rykte om sig att vara ett dyrt ställe, förmodligen gett en ganska bra offert åt oss. Jag har jämfört priset i deras offert med hyllpriset på Bauhaus på de kakel vi valt som även Bauhaus råkar sälja av och samtliga var billigare och i vissa fall betydligt billigare i Laattapistes offert. Fast då har vi alltså inte begärt någon mängdrabatt från Bauhaus, utan jag har enbart kollat hyllpriset. Men kanske vi på riktigt fick lite rabatt hos Laattapiste via inredningsplaneraren, vilket jag hittills inte riktigt trott på då jag normalt är ganska misstänksamt inställd till alla som påstår att de delar ut bra rabatter.

Jag tror dock att vi lyckades göra att riktigt bra köp på mässan, vi handlade nämligen alla hushållsmaskiner som vi kommer att behöva i det nya hemmet. Vi köpte med andra ord induktionsspis, ugn, kylskåp, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torkskåp. Vi hade nog inte riktigt tänkt oss att vi skulle bestämma oss och köpa allt detta sådär bums så det kändes lite som ett impulsköp, men vi var ju tvungna att bestämma oss för att få mässerbjudandena. Vi har tidigare fått en offert på hushållsmaksiner från Keittiömaailma och den var ganska exakt 1000 euro mer än vad vi nu betalade för maskinerna. Dessutom hade en del av maskinerna vi nu köpte fler finesser och bättre egenskaper än de från Keittiömaailma. De är nog ändå helt standardmaskiner, vi behöver inte något utöver det. Vi begärde först en offert från Expert på AEG:s maskiner och sedan en från Veikon Kone på Siemens maskiner och valde slutligen den från Veikon Kone eftersom slutsumman var ca 300 euro mindre för en motsvarande uppsättning maskiner. Och så lovades vi förstås en massa grejer på köpet, bl.a. två kastruller och en stekpanna från Hackman för induktionsspis och skenor till ugnen att skjuta in ugnsplåtarna på samt ett presentkort på 150 euro och en väldig massa bonuspoäng som man t.ex. kan få något så nödvändigt som en Marimekkoväska för.

1 kommentar:

  1. Hei. Kävit kommentoimassa tuolla nordland 146 blogissa tuota halogeeni asiaa,jos viitsit laittaa listan valoistasi osoitteeseen: raksalle10@gmail.com.
    Toivottavasti siitä saisi jotain vinkkejä valaistukseen. :) Kiitos.

    SvaraRadera