lördag 9 november 2013

Grekisk filodegspaj

Min mamma tänker bjuda släktens pappor på middag med grekisk meny i morgon på farsdagen och till detta har jag fixat en grekisk dessert och så en dessert i reserv i fall att den grekiska inte skulle falla i smaen. Det är faktiskt första gången jag gör något av filodeg och på jobbet blev jag varnad för hur krånglig den är att använda och visst är den otroligt tunn och skör men det gick helt bra att rada ut den lager på lager i en ugnsform.

Grekisk filodegspaj

Receptet är från ett samlarkort i serien Hembakat.

Botten:
250 g frusen filodeg (jag hittade bara ett större paket så jag använde kanske 350 g)

Citronlag:
3,5 dl strösocker
2 dl vatten
3 msk citronsaft

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
3 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk citronsaft

Pensling:
150-200 g smör


1. Tina filodegen. Gör citrolagen: Blanda allt i en kastrull, värm, rör om tills sockret löst sig och låt svalna.
2. Gör vaniljkrämen: Hetta upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tills det börjar bubbla, ta kastrullen från värmen. Vispa äggulor, socker, grädde och vaniljsocker till en vit och fluffig kräm. Tillsätt vetemjölet ltie i taget under vispning. Tillsätt mjölken försiktigt under vispning. Häll krämen i kastrullen.
3. Vispa och koka upp på svag värme, låt den sjuda en minut. Häll tillbaka krämen i skålen och blanda ner citronsaft. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen en timme. Krämen ska vara tjock och fast.
4. Smält smöret. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en ugnsform, ca 30 x 25 cm, med smält smör.
5. Skär filodegsarken så ett de blir lika stora som ugnsformens botten. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Läg på nästa ark och pensla. Gör så här tills du använt hälften av dina ark. 
6. Fördela vaniljkrämen ovanpå och fortsätt att varva resten av filodegsarken med smält smör. Skär pajen i bitar med en vass kniv. Grädda den i 45 minuter längst ner i ugnen. Ta ut pajen och häll på sockerlagen. Servera pajen ljummen eller kall.

Filodeg och form

Sockerlag


Varva filodeg och smör

På väg in i ugnen

Klart! 
Ganska bra balans mellan sätt och syrligt eftersom det ändå innehåller en del citron, inte så översött som jag befarade alltså. Hoppas papporna gillar.

Min reservefterrätt är en favorit i repris, nämligen den här ostkakan som nästan är som glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar