söndag 1 december 2013

Christmas pudding

Gårdagens experiment i köket ser ni här:

Jag höll på att glömma att fota den så det blev en lite dålig bild tagen i hast.Det föreställer alltså en Christmas pudding som skall avnjutas ljummen med vispgrädde. De flesta var överens om att den var riktigt god men om torkade frukter är det värsta man vet lär man nog inte gilla den. Den är inte alls svårt att göra men det är en hel del grejer som ska i den så det blir många moment. Den skall gräddas i tre timmar så man måste börja i tid.

500 g blandad torkad frukt (t.ex. äppel,plommon, fikon, russin, tranbär)
100 g smör
saft och skal av en citron
saft och skal av en apelsin
1,5 dl farinsocker
2 msk konjak
3 msk portvin, sherry eller glögg
90 g vetemjöl
1/2 tsk vardera av malen ingefära, muskot och kanel
1 äpple, skalat och rivet
2 ägg, lätt uppvispade
100 g vitt kantskuret bröd

1. Smörj formen
2. Hacka den torkade frukten ganska fint
3. Blanda frukten i en kastrull med saft och skal av citron och apelsin, farinsocker, konjak och glögg. Låt koka upp och sedan sjuda några minuter på svag värme. Låt svalna något.
4. Blanda mjöl och kryddor och rör ner i fruktblandningen med rivet äppel och ägg.
5. Smula ner bördet i blandningen. Blanda väl och häll i formen. Klipp en bit bakplåtspapper så att den passar i formen och lägg tätt ovanpå smeten. Täck formens överdel med aluminiumfolie.
6. Fyll en långpanna till drygt hälften med vatten. Ställ ner formen i vattenbadet och grädda längst ner i ugnen i tre timmar. Fyll på vatten om det dunstar bort för mycket.
7. Lyft upp formen och vänd den upp och ner. Vänta några minute roch lossa sedan formen. Låt svalna lite och servera med grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar