lördag 27 juli 2013

Paj med sommarsquash

Man behöver inte ha många zucchiniplantor, eller sommarsquash som man tydligen kan säga på svenska också (jag har trott att kesäkurpitsa bara funkar på finska), innan man får så mycket zucchini att man inte vet vad man ska göra med den. Om man inte tröttnat på smaken kan jag rekommendera pajreceptet nedan. Parmesanosten gör pajskalet extra gott.





Zucchinipaj


Pajdeg
250 g vetemjöl
1 krm salt
125 g kallt smör
55 g riven parmesan (jag hade 70g)
1 ägg
lite kallt vatten

Fyllning
2 zucchini
1 msk salt
3 msk smör
1 bunt salladslök, hackad
1,5 dl vispgrädde
3 ägg
salt och vitpeppar
1 liten knippe gräslök, klippt

1. Smörj pajformen. Sikta ner mjöl och salt i en matberedare (det går säkert bra att göra utan också även om jag denna gång faktiskt använde hushållsassistenten) tillsätt smör och mixa ihop i intervaller. Häll blandningen i en skål och rör ner parmesan. Vispa ihop ägget med lite vatten, rör ner det mesta i mjölblandningen och arbeta ihop till en slät deg. Späd med mer ägg om det behövs för att få degen att hänga ihop. Kavla ut degen på mjölat bord. Lyft degen över formen och tryck ner den ordentligt. Rulla kaveln över kanten för att få bort överflödig deg. Klä degskalet med bakplåtspapper och fyll det med torkade ärter. Låt det vila i kylskåp i 30 minuter.

2. Grädda sedan skalet i 200 grader varm ugn i 15 minuter, ta bort ärter och papper och grädda skalet i 5 minuter till. Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 180 grader.

3. Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag tillsammans med 1 msk salt. Låt den vätska sig i 20 minuter. Skölj därefter av zucchinin, lägg den i en kökshandduk och krama ur så mycket vatten som möjligt. Låt den torka medan du fortsäter med fyllningen.

4. Smält smöret i en stekpanna och fräs salladslöken mjuk. Tillsätt zucchinin och fräs på medelhög värme i 5 minuter eller tills all vätska har kokat in. Vispa ihop grädde, ägg, salt, vitpeppar och gräslök. Bred ut zucchini-lök-blandningen i pajskalet och häll över äggsmeten. Grädda pajen i 30 minuter. Servera varm eller kall.



Receptet är härifrån. Boken, med både söta och salta bakverk, har jag fått av min lillebror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar