tisdag 5 mars 2013

Två tips för den chokladsugna!

Jag var ledig och hemma med barnen idag, vilket resulterade i två chokladiga bakverk som jag tycker att ni alla ska prova på för de är mycket goda.

Först bakade jag en mjuk chokladkaka med barnen på förmiddagen. Receptet hittade jag i klassikern "Vår kokbok" och det lyder så här:


Chokladkaka

2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150g smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Blanda 1 dl av sockret med mjölken och kakaon i en kastrull och koka upp. Låt därefter blandningen svalna. Smörj och bröa formen. Jag smörjde och använde kakao istället för att bröa formen (ett tips jag snappade upp av Linda Lomelino i förra Strömsöavsnittet) och det gav faktiskt en mycket god yta på kakan. Rör det rumsvarma fettet och resten av sockret poröst och lägg i äggen ett i taget. Tillsätt chokladmjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i blandningen. Häll smeten i formen och grädda 50-60 minuter nere i 175 grader varm ugn.

Vi åt den varm med mjölk. Alltid gott!


Dagens andra bakverk är möjligen lite mer krävande men så fruktansvärt goda. Jag har tänkt testa dessa chokladbiskvier länge och idag infann sig inspirationen.

Receptet är från "Hembakat" men ett liknande finns i "Vår kokbok".


Minibiskvier 

(mina blev inte så mini - enkel sats borde bli 30 stycken och jag gjorde dubbel och fick 52 stycken. Jag skriver ner receptet som enkel sats.)

Kexen består av botten, smörkräm och så choklad ovanpå det.

Så här gör man bottnen:  

Blanda 100 g mandelmjöl med 1,5 dl socker.

Vispa därefter två äggvitor till hårt skum. Rör försiktigt ner skummet i den första blandningen.
Klicka ut små klickar på bakplåtspapper och grädda dem i 10 minuter i mitten i 175 grader varm ugn.



 Gör därefter smörkrämen.

Vispa ihop 100 g rumsvarmt smör med 1,5 dl florsocker, 1 äggula, 2 tsk vaniljsocker och 3 tsk kakao.



 Bred smörkrämen på undersidan av bottnarna så att det bildas en liten topp i mitten. Ställ in kexen i kylskåpet en stund.


Smält 200 g mörk choklad och doppa snabbt kexen i chokladen så att smörkrämen blir intäckt. (Det här momentet fick jag inte riktigt på bild - det var klottigt!) Förvara de färdiga kexen i kylskåp.

5 kommentarer:

  1. Mmmm, ser gott ut! Det här är min nya favorit, som bakades på Masterchef http://www.trulykira.com/2010/03/fransk-chokladkaka.html

    SvaraRadera
  2. Oj, den kakan måste jag testa. Den ser supergod ut!

    SvaraRadera
  3. Ah, ihania! Kiitosta vain, nyt on minunkin ihan pakko leipoa viikonloppuna jotain suklaaherkkuja. Näin pitkään pystyin vastustelemaan, nyt luovutan. :)
    Minna

    SvaraRadera
  4. Min lillebror var här igår och jag tror han skulle ha kunnat äta hur många chokladkex som helst. Tur att vi inte behövde äta upp allt själva :)

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet! Har i stunden förlagt min "vår kokbok" och ville göra en chokladkaka att ha till vår kennelträff i morgon.
    Ett annat tipps är att bröa formen med riven kockos, passar väldigt bra till chokladen. :-)

    SvaraRadera