lördag 18 januari 2014

Munkar med hål

Det har varit stohej kring Noahs treårskalas här hemma de senaste veckorna. För Noah har så sett fram emot att också han ska få ha sjörövarkalas med piratskeppstårta och han har inte alls haft någon förståelse för att hans mor kanske inte alls har lust att fixa en sådan. Efter lite parlamenterande har vi enats om kompromissen att då han fyller fem ska han också få ha sjörövarkalas men att det nu får bli något annat. Då tyckte Noah att poliskalas blir bra. Han och Adam ska således vara poliser och tårtan skall vara en polisbil.

Nå jag tycker ju som bekant om att fixa till kalas och har man så fullt upp på dagarna som vi har gäller det att börja förbereda i tid. Vad behöver man till ett poliskalas då? Jo donitsar förstås!

Recept:
100 g smör
3 dl mjölk
4 äggulor
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 påse torrjäst
1 l mjöl

Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält smör och värm tillsammans med mjölken till lite varmare än fingervarmt. Häll mjölkblandningen ovanpå på de torra ingredienserna. Blanda. Tillsätt äggulorna och knåda till en jämn men lite klibbig deg. Låt jäsa en timme.

Kavla ut degen så att den är ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med hål i. Låt dem jäsa i 30 minuter och fritera sedan i en fritös eller i olja. Oljan ska vara 180 grader varm. Vänd munkarna i socker och doppa i smält choklad eller glasyr. Strö strössel, nötter, mandel eller vad som helst ovanpå.

Jag använde tyllen för att ta ut hålen i mitten.Det blev ca 40 stycken ganska små.

Nästan snyggare utan glasyr men våra poliser gillar nog rosa glasyr gjord på florsocker med jordgubbssmak.


De är faktiskt jättegoda men de flesta åker direkt i fryset!

1 kommentar:

  1. Vi funderade på munkar till gårdagens kalas, men på något vis glömdes de bort. Alla gillar ju munkar! ;)

    SvaraRadera