onsdag 2 juli 2014

Paj med vårens grönsaker

Recept på en supergod grönsakspaj, varsågoda:

Deg:
250 g vetemjöl
1 krm salt
125 g kallt smör
55 g riven parmesan
1 ägg
kallt vatten

Fyllning:
300 g vårprimörer (jag använde morötter, bönor, salladslök och körsbärstomater, men receptet tipsar om att minimajs, purjo, sparris etc. också blir bra). Tvättade och vid behov skalade.
3 dl vispgrädde
125 g riven ost (cheddar enligt receptet)
2 ägg
3 äggulor
salt och peppar
färsk dragon och persilja

1. Smörj en pajform. Mixa mjöl, salt och kallt smör i matberedare i intervaller. Häll över i en skål och blanda i parmesan. Vispa ihop ägget med lite kallt vatten och rör ner så mycket av det i degen som behövs för att den ska bli slät. Kavla ut degen och klä formen med deg. Lägg ett bakplåtspapper i formen och häll torkade ärter ovanpå. Låt den vila i kylskåp i 30 min.

2. Grädda pajskalet i 200 grader varm ugn i 15 minuter, ta bort papper och ärter och grädda i fem minuter till. Sänk värmen till 180 grader.

3. Skär grönsakerna i passliga bitar och koka dem några minuter. Låt dem rinna av. Hetta upp grädden i en kastrull tills den börjar sjuda. Vispa ihop ägg, äggulor och ost och häll den heta grädden över. Krydda. Bred ut grönsakerna i pajskalet och häll över äggsmeten och grädda i 30 - 40 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar