måndag 30 juli 2012

Köksbestyr

Denna förmiddag har jag och lillebror spenderat i köket och tre goda ting har vi åstadkommit. Storebror är med sin moster på äventyr i storstan. 

Vi började med brödbak.

Bilden blir större om man klickar på den.

Knapriga på ytan och mjuka innanför. Ett riktigt gott bröd.Medan degen jäste gjorde vi paj av kantarellerna vi plockade förra veckan. Även den blev riktigt riktigt god. Perfekt med grönsallad till.Svamppaj med bacon och ost

Deg
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl kvarg
1 krm salt

Knåda ihop allt och låt vila en stund i plastfolie i kylskåp så går den lättare att kavla ut. Smörj en pajform och nagga botten. Grädda bottnet täckt med bakplåtspapper i 200 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 180 grader, ta bort bakplåtspappret och grädda ytterligare fem minuter.

Fyllning
1 pkt bacon
1 rödlöl
1 msk olivolja
1 liter svamp
3 ägg
1 dl vispgrädde
salt och peppar
2 dl riven ost

Finhacka bacon och lök och stek tillsammans med svampen i olivolja. Vispa ihop ägg och vispgrädde med salt och peppar. Bred först ut osten i det gräddade pajskalet. Tillsätt bacon, svamp och lök. Häll till sist äggstanningen ovanpå. Grädda i ca 30 minuter. Dekorera evetuellt med persilja.

(Receptet är taget ur boken Pajer - mat och dessert av Ingrid Eliasson)


Slutligen rörde vi ihop kvarg med blåbär, jordgubb och banan till mellanmål eftersom det blev både grädde och kvarg över då vi gjort pajen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar