lördag 13 juli 2013

Salt och sött i långpanna

Efter en förmiddagslänk i gassande sol och några timmar på stranden kändes det som en riktigt bra idé att stanna inne och baka.

Vårt frys börjar bli ganska tomt på kaffebröd och så kan man ju inte ha det så det blev att röra ihop en panna hallonrutor. Det börjar väl bli dags att göra sig av med fjolårets bär i alla fall. Det här receptet är utmärkt och man behöver något snabbt och har tillgång till bär. Hurdana bär spelar ingen roll - vinbär, blåbär, hallon, smultron - allt funkar!Sega bärrutor


200 g smör
4 ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vailjsocker
1 påse mandelspån (hade jag inte så använde kokosflingor istället)
2-3 dl frysta eller färska bär

1. Smält smöret, låt svalna något och rör ner ägg, socker, mjöl och vaniljsocker.
2. Häll i en smord/bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över hallon och mandelspån.
3. Grädda i 30 minuter i mitten av 175 grader varm ugn.
4. Låt svalna och skär sedan i bitar.


Bröd äter vi som bekant i mängd och massor men denna sats skall nog hålla oss mätta ett tag för jag gjorde dubbel mängd. Det här receptet har jag kanske nämnt förut och det har åtminstone tidigare funnits på Elovenapåsen. Jag skriver ner det i enkel mängd men gör man det i en plåt kan man bra göra dubbel mängd så får man ordentligt tjocka rutor som man sedan kan skära som semlor.
Enkla brödrutor

 

5 dl vatten
4 dl havreflingor
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 msk socker
0,5 dl olja
6 dl vetemjöl
1 ägg att pensla med

Blanda torrjäst och havreflingor och rör ner i ordentligt varmt vatten (42 grader). Tillsätt salt, socker, olja och vetemjöl. Blanda till en jämn smet och häll i en bakplåtspappersklädd långpanna. Häll över lite mjöl och klappa smeten jämn. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö lite havregryn över. Skär skivan i jämna fyrkanter. Grädda i mitten i 225 grader varm ugn i 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar