lördag 3 november 2012

Tårta till 50-årskalas

Min pappa fyllde 50 för några dagar sedan och idag skall vi fira det. Jag erbjöd mig att fixa tårtorna och eftersom det är ett släktkalas bestämde jag mig för gräddtårtor för jag tror att de äldre i min släkt uppskattar gräddtårtor mer än tårtor med marsipan. Min mamma gör väldigt fina och goda gräddtårtor själv så det satte ju lite extra press på mig att få de här lika lyckade som hennes brukar bli.

Vi blir kring 30 personer så jag gjorde en stor och en liten tårta. Båda tårtbottnarna är vanliga ljusa bottnar bakade enligt principen lika delar som jag läst om på flera tårtbloggar, bl.a. här. Principen går ut på att man tar fram tre lika stora kärl, t.ex. glas. I det första knäcker man äggen, i det andra mäter man upp lika mycket socker som man har ägg i det första glaset och i det tredje blandar man mjöl och potatismjöl så att man har lika mycket mjöl som socker (och ägg). Den stora tårtan är gjord på fem ägg och den mindre på två.

Då jag fyller tårtorna använder jag formarna som jag bakat dem i. Först beklär jag formarna i plastfolie. Kakorna fyller jag upp och ner, d.v.s. så att den tårtbotten som blir överst på den färdiga läggs underst i formen. Båda kakorna har samma fyllning, d.v.s. jordgubbsmousse i det ena lagret och persikomousse i det andra. Recepten på dem är hämtade från Toves blogg. Persikomoussen heter där fruktmousse men jag ändrade i receptet så att jag endast använde persikor. Jag fyllde kakorna igår och lät dem vara i formarna i kylskåpet under natten. Ovanpå de fyllda tårtorna lade jag en tallrik med mjölkburkar på som tyngd för att tårtorna skulle pressas ihop under natten och bli raka och fina.Idag började jag med att spackla dem med grädde. Därefter spristade jag grädde på kanterna med två olika tyllar för att få ränder. Idén till den mindre kakans skärgårdsmotiv är direkt hämtad från Toves blogg. Den andra tårtans blandning av rosor och gerberor är mer egen design men det finns nog många liknande tårtor på nätet. Alla dekorationer är gjorda i marsipan den här gången och den större tårtans dekorationer är sprayade med glitterspray. Jag är nog riktigt nöjd med dem men jag behöver helt klart öva lite på att göra rosor. Nu är det bara att hoppas på att jag lyckas få tårtorna levererade utan några större missöden och att de smakar gott också.


Så här torkade jag dekorationerna denna gång.


2 kommentarer: