torsdag 25 juli 2013

Mera vinbär & maräng

Vet du inte vad du ska göra av dina vinbär kan du mycket väl göra denna paj. I receptet, som finns på ett kort i samlarserien Hembakat, beskrivs pajen så här:

"En härlig paj med frasig maräng och rikligt med röda vinbär. Namnet den fått är väl funnet - det känns som om man svävar på moln när man smakat första tuggan!"

 


Molnlätt vinbärspaj


Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
1 msk kanel
1 äggula

Fyllning
1 liter (ca 500g) röda vinbär
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Garnering
florsocker
citronmelissblad


1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman vetemjöl, matfett, socker och kanel. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm i diameter. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
3. Gör fyllningen. Skölj, torka av och rensa vinbären. Ta av bären från stjälkarna med en gaffel.
4. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget, under vispning.
5. Vänd försiktigt ner vinbären i äggvispet. Fyll pajskalet med marängsmeten.
6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills marängen är fast på ytan men fortfarande krämig i mitten. Låt pajen svalna något innan den garneras med siktat florsocker och citronmeliss.

Definitivt den godaste vinbärspaj jag någonsin smakat!

2 kommentarer:

  1. den här ser ju oxå god ut,men har inga röda vinbär i frysen...:)

    SvaraRadera
  2. Äsch då! Undrar hur den skulle bli med någon annan sorts bär... Du får testa :)

    SvaraRadera